Stranačke aktivnosti     | 23.07.2020. 10:04 |

Saopćenje za javnost BPS - Sefer Halilović

FENA Saopćenje

BPS: Bez uvođenja elektronskog glasanja Izborni zakon je besmislen

Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u pravcu uvođenja elektronskog glasanja i nadzora cjelokupnog izbornog procesa, jedini su garant povećanog stepena demokratije u Bosni i Hercegovini koja se, prema Freedom House-u, nalazi na gotovo samom dnu.

Nažalost, vladajuća koalicija na državnom nivou ništa ne čini za izmjene Izbornog zakona BiH u ovom pravcu jer uvođenjem elektronskog procesa glasanja, brojanja glasova i revizije biračkih spiskova, posljedično bi došlo do drastičnog pada glasova vladajućim strankama koji, na svakim izborima od 1996. do danas, sami sebi izbroje potreban broj glasova.

BPS upozorava međunarodnu zajendicu i javnost Bosne i Hercegovine, da naša država nema demokratske i poštene izbore od 1996.godine te da je ovakav proces za građane Bosne i Hercegovine postao potpuno neizdrživ i neprihvatljiv.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine je manjkav po više osnova, na šta upozoravaju i presuda ESLJP i Ustavnog suda BiH, dok je sam izborni proces potpuno kompromitovan čime svaka vlast gubi bilo kakav ugled i legitimitet u zemlji i inostranstvu.

Pozivamo Parlament Bosne i Hercegovine i vladajućuju koaliciju da donesu potrebne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi naša država iz statusa "hibridnog režima", krenula ka grupi demokratskih država od kojih smo, trenutno, jako udaljeni.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'