Svijet     | 22.07.2020. 15:35 |

Sassoli: Nema jednostavnog usvajanja paketa oporavka

FENA Internet

BRUXELLES, 22. jula (FENA) - Evropski Parlament neće jednostavno odobriti sporazum čelnika  Evropske unije o masovnom paketu pomoći za bavljenje posljedicama pandemije koronavirusa, izjavio je u srijedu čelnik Parlamenta, obećavajući da će poništiti ukidanje finansiranja istraživanja i povezat će njegovu raspodjelu s poštovanjem demokratskih vrijednosti.

Pozdravljajući fond oporavka vrijedan 750 milijardi eura dogovoren među čelnicima nakon petodnevnih pregovora, predsjednik parlamenta David Sassoli izjavio je kako skupština želi preoblikovanje budžeta EU vrijednog 1.100 milijardi eura.

- Postoji prijedlog za stolom, ali željeli bismo da poboljšamo to, iznad svega pokušavajući da pružimo odgovore na neke rezove koje smatramo neopravdanim – izjavio je on na konferenciji za novinare, dan nakon što su čelnici EU postigli sporazum, prenosi Reuters.

Na osnovu istorijskog sporazuma blok će povećati zajednički dug u velikom obimu po prvi put, i umanjit će finansiranje fondova koji se bave zaštitom klime, istraživanjem i sredstva za program studentske razmjene Erasmus.

Na osnovu pravila EU, parlament mora odobriti paket koji bi najvjerovatnije došao do ekonomija članica EU od početka do sredine 2021., ali nije bilo odmah jasno kako će parlament ponovo otvoriti taj paket, ne riskirajući njegovu propast.

Vlade suočene s najtežom recesijom u Evropi od Drugog svjetskog rata ne žele nikakve odgode, tvrdeći da bi neraspoređivanje novčanih sredstava oslabilo pozitivne posljedice fonda.

Sassoli je, međutim, ostao ustrajan u svom stavu prema budžetu EU za period 2021-2027. godine.

-  Ne možemo isključiti iz našeg budžeta finansiranje istraživanja i razmjene mladih ljudi u okviru program Erasmus, mi to jednostavno ne možemo - kazao je.         

Čelnici su također odgodili obećani novi mehanizam koji bi limitirao sredstva iz programa oporavka zemljama koje ne poštuju medijske slobode i ljudska prava, kao što su Mađarska i Poljska, za koju (odgodu) Sassoli također tvrdi da je neprihvatljiva.         

- Nećemo biti zadovoljni jednostavnim pominjanjem principa – kazao je Sassoli, misleći na završni kominike.

Sassoli je saopćio da će se konačno parlamentarno glasanje o oba paketa održati u narednih nekoliko mjeseci, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Strik: Neki zakoni jesu usvojeni, ali sada treba da otpočne stvaran, ozbiljni rad

Evropski parlament poziva na 'trenutni i trajni' prekid vatre u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'