Bosna i Hercegovina     | 22.07.2020. 15:23 |

UNDP-Volonterska akcija čišćenja i obilježavanja Via Dinarica staze na Čavljaku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Danas su, u okviru projekta Via Dinarica, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), zajedno s Ambasadom Republike Italije, te članovima Planinarskog smučarskog društva 'Centar' Sarajevo, Planinarsko-ekološkog društva 'Romanija' Pale, i Udruženja Zemlja Dinarica (Terra Dinarica), organizirali akciju obilježavanja i čišćenja staze oko planinarskog doma Čavljak u Gornjim Mrkovićima u općini Centar Sarajevo.

Volonteri i učesnici akcije su na ovaj način doprinijeli sigurnom i potpunom doživljaju prirodnog okruženja u blizini Sarajeva, koju izletnici i turisti rado posjećuju.  

Via Dinarica je avanturističko-planinarska ruta s tri glavne staze (bijela, zelena i plava) koja se proteže duž zapadnog Balkana. Njen je cilj povezati zemlje i zajednice dinarskih Alpi stvaranjem jedinstvene i raznolike turističke ponude. Koncept Via Dinarica promovira aktivni turizam u prirodi u svrhu održivog ekonomskog razvoja zemalja, uz očuvanje okoliša i poštivanje socio-kulturne raznolikosti i autentičnosti zajednica. 

Prepoznavši potencijal inicijative, Agencija za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) i USAID, zajedno s partnerima – Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, odlučili su podržati provedbu projekta Via Dinarica. 

Među brojnim volonterima, raspoloženim za koristan društveni rad i očuvanje okoliša, stazu je čistio i obilježavao i ambasador Italije u BiH, Nicola Minasi, koji je tim povodom istakao:

„Ovom akcijom želimo pokazati da ljubav prema prirodi i briga za očuvanje prirodnog bogatstva predstavlja nešto jako vrijedno i nešto u čemu svi možemo učestvovati. Ovdje imamo dva planinarska društva, iz oba entiteta u Bosni i Hercegovini, koji redovno sarađuju u svojim aktivnostima i zajedničkim snagama rade na očuvanju prirode. U svoje volonterske akcije uključuju i veliki broj mladih ljudi što je svakako dodatna vrijednost ovakvim lijepim događajima. Ostanimo odgovorni, volimo prirodu i čuvajmo je!“. 

Također, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, podržao je ovu akciju radeći na čišćenju i obilježavanju staze:

„UNDP u BiH kroz projekt Via Dinarica promovira turizam za održivi gospodarski razvoj, čuvajući okoliš i poštujući sociokulturnu raznolikost i autentičnost zajednica. Uzbuđen sam što sam ovdje i osjećam se kao dio zajednice, pridonoseći čistijim i sigurnijim stazama kako za lokalne tako i za posjetitelje iz cijele BiH i nadam se šireg područja “ naglasio je Khoshmukhamedov. 

Via Dinarica unapređuje prilike za privredni razvoj u Bosni i Hercegovini kroz podsticanje održivog razvoja turizma u prirodi. Via Dinarica povezuje gradove i ruralne zajednice u regiji, podiže svijest o dobroj poslovnoj praksi i zaštiti životne sredine i razvija turističku ponudu temeljenu na jedinstvenim prirodnim ljepotama, tradicionalnim proizvodima i kulturno-istorijskoj baštini.

Cilj je uspostaviti koridor Via Dinarica kao turistički proizvod u vlasništvu zajednice, koji osigurava ekonomske prilike stanovništvu u ruralnim područijma Bosne i Hercegovine.

Via Dinarica projekat nastoji svojim aktivnostima podržati ruralni turizam i generalno turizam u prirodi i u trenutnim okolnostima koje je prouzrokovao COVID-19, saopćeno je iz UNDP-ija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zenička policija pronašla i oduzela više od 1 kg opojne droge

MUPKS - U Novom Gradu pronađeno oružje i droga, uhapšen muškarac

Provedena akcija 'Paravan' u borbi pritiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa droge

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'