Svijet     | 21.07.2020. 14:50 |

Jordanski premijer Omar Razzaz poziva Izrael da stvori dvonacionalnu državu

FENA Internet

AMMAN, 21. jula (FENA) – Jordanski premijer Omar Razzaz tvrdi da njegova vlada gleda „pozitivno“ na stvaranje dvonacionalne države koja garantira jednaka prava Izraelcima i Palestincima ukoliko izraelska najavljena aneksija dijelova okupirane Zapadne obale zatvori vrata za dvodržavno rješenje.

Međunarodna zajednica i palestinsko čelništvo ostaju predani dvodržavnom rješenju višedecenijskog sukoba. Izrael je odbacio ideju dvonacionalne države, strahujući da bi eventualna palestinska većina ugrozila njegovo postojanje kao jevrejske i demokratske države.

Obećanje izraelskog premijera Benjamin Netanyahua da će anektirati trećinu Zapadne obale u skladu s bliskoistočnim planom američkog predsjednika Donalda Trumpa učinilo bi, međutim, nemogućim uspostavu solidne palestinske države. Kritičari tvrde da bi to moglo prinuditi Izreael da bira između toga da postane apartheid država ili da odobri jednaka prava za sviju.

-  Ukoliko se zatvore vrata za dvodržavno rješenje, onda se itekako može posmatrati to s pozitivnog aspekta, da se sigurno otvaraju vrata za jednodržavno demokratsko rješenje - izjavio je Razzaz za britanske novine Guardian u intervjuu objavljenom u utorak.

- Niko, međutim, u Izraelu ne govori o tome, i mi ne možemo jednostavno posmatrati šta oni rade. Ko govori o jednodržavnom rješenju u Izraelu? Oni samo govore o apartheidu u svakom mogućem značenju tog pojma – dodao je on.

- Pozivam sviju u Izraelu da kažu „da, okončajmo dvodržavno rješenje, to nije perspektivno“, Hajde da radimo, međutim, na jednodržavnom rješenju. Mislim da je to veoma privlačno - izjavio je jordanski premijer, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta