Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 10:57 |

Saradnja Memorijalnog centra Srebrenica i USC Shoah Fondacije

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 21. jula (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica je, po prvi put, realizirao zajedničku online konferenciju sa Shoah Fondacijom pri Univerzitetu Južna Kalifornije.

Na online konferenciji su govorili Emir Suljagić i Hasan Hasnović iz Memorijalnog centra Srebrenica, uz Almasu Salihović, Bademu Pitić i moderatora Stephen D. Smitha, direktora Finci-Viterbi Instituta. 

- Ovo je početak saradnje sa Shoa Fondacijom pri Univerzitetu Južne Kalifornije (USC), koji je prepoznatljiv po izuzetnim inovacijama. Realizirali su više od 55.000 video svjedočanstava, a svaki je jedinstven izvor uvida i znanja koji nudi snažne priče iz historije koje zahtijevaju da se istraže i podijele. Svjedočanstva su sačuvana u Arhivu vizualne historije, jednoj od najvećih digitalnih kolekcija takve vrste na svijetu. Prosječno traju nešto više od dva sata, a prevedene su u 65 zemalja i na 43 jezika. Imamo mnogo šta da naučimo od njih, te se nadam da je ova zajednička konferencija samo početak - kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić. 

Memorijalni centar Srebrenica je podijelio svoja iskustva rada sa Muzejom ratnog djetinjstva, u okviru kojeg je realizirano 100 svjedočenja o djetinjstvu za vrijeme opsade i genocida u Srebrenici, ali i nedavno realiziranim projektima "Čitanje za Srebrenicu", "Digitalna izložba" i "12 dana sjećanja" koje je MC realizirao u vlastitoj produkciji. 

- Podijelili smo i naša iskustva na pripremi i postavci novih izložbi, poput "Mementa" koji smo radili sa Centrom za postkonfliktna istraživanja. Memorijalni centar Srebrenica polako gradi mrežu institucija i organizacija koje žele biti naši partneri, te nam je sad to ključni fokus u naredna dva mjeseca. Trebaju nam temelji za jedan širi plan za naredne četiri godine, te o tome želimo razgovarati i na ovom skupu - zaključio je Suljagić, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Usvojena odluka o osnivanju 'Fondacije za obilježavanje 11. jula 1995. - godišnjica genocida'

Memorijalni centar Srebrenica ove godine posjetilo oko 86.000 posjetilaca

Lokmić u Potočarima: Srebrenica je naša trajna obaveza

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo