Kultura     | 21.07.2020. 09:46 |

Nenadić - Institucije vlasti na svim nivoima trebaju više uključiti ANU BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić primili su jučer predstavnike Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, koje je predvodio predsjednik Miloš Trifković. 

Tom prilikom razgovarali su o radu ANU BiH, aktuelnim projektima, kao i o problemima sa kojima se suočava ta akademska organizacija. 

U radnom sastavu ANU BiH je 46 akademika koji su izabrani među najistaknutijim stvarateljima u oblasti znanosti i umjetnosti, a oko 30 njih trenutno aktivno djeluje.

Po riječima Trifkovića, i pored otežane finansijske situacije u kojoj Akademija funkcionira, obaveze se redovno ispunjavaju, te se u ovoj godini realizira 18 projekata u različitim segmentima nauke. Akademija je jedan od najvećih proizvođača naučne i umjetničke literature, a akademici se trude odgovoriti i na aktuelne probleme u društvu kroz istraživanja, kao što su emigracije iz BiH u EU, uključujući i prikaz stanja u Kantonu Sarajevo, harmonizacija sistema nauke u BiH... 

Nenadić je istakao da je ANU BiH institucija od najvišeg državnog značaja koja može dati neizmjeran doprinos nauci i društvu, zbog čega je Vlada zainteresirana za pružanje podrške njenom radu, razvijanju projekata, ali i pribavljanju stručnih mišljenja od Akademije kao značajnog savjetodavnog tijela. 

- Cilj nam je unaprijediti položaj Akademije nauka i umjetnosti u društvu, poboljšati njen standard i uslove rada. Smatram da institucije vlasti na svim nivoima trebaju više uključiti Akademiju u rješavanje aktuelnih problema - naglasio je Nenadić. 

Krivić je istakao da će se sa rukovodstvom Akademije tražiti najbolji modeli buduće saradnje, kao i podrške ovoj instituciji i njenom naučnoistraživačkom radu, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. 

Razgovarano i o brojnim drugim temama u kontekstu aktuelnih društvenih zbivanja, a jedna od njih je i potreba izrade strategije razvoja nauke i tehnologije, odnosno njenog revidiranja, što će situacija izazvana globalnom pandemijom koronavirusa sigurno zahtijevati, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo