Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 07:18 |

Dom naroda PSBiH danas o budžetu institucija BiH i revizorskim izvještajima  

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. jula (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi, iako zasad nije u predloženom dnevnom redu, na sjednici zakazanoj za danas trebao razmatrati Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Predstavnički dom državnog parlamenta prošle je sedmice, po skraćenom postupku, usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predloženi budžet je usvojen uz jedan amandman koji su poslanici prethodno podržali, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojim je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.   

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu u dijelu koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Dom naroda bi, između ostalog, trebalo da razmatra Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2019. godinu, Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2019. godinu, kao i više revizorskih izvještaja o finansijskoj revizji institucija BiH.  

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo