Regija     | 20.07.2020. 13:55 |

Veledrogerije prijete obustavom isporuke lijekova bolnicama u Hrvatskoj

FENA Agencije

ZAGREB, 20. srpnja (FENA) - Predstavnici veledrogerija u ponedjeljak su istaknuli da, zbog nagomilanih dugova i nestašice, više od 20 bolnica u Hrvatskoj neće dobiti naručene lijekove, dok iz Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske poručuju pacijentima da se problemi sustavno rješavaju i da će biti dovoljno lijekova za sve.

Predstavnici hrvatske vlade i veledrogerija sastali su se danas u Ministarstvu zdravstva nakon što su veledrogerije zaprijetile da će zbog duga većeg od 4,2 milijarde kuna (oko 540 milijuna eura) bolnicama obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala. Traže hitno milijardu kuna da prežive ljeto i formiranje radne skupine za trajno rješavanje problema, javila je Hina.

"Ministar zdravstva Vili Beroš pokazao je razumijevanje za gorući problem moguće nestašice lijekova zbog dugova koji bolnice imaju prema veledrogerijama, ali bez pomoći ministra financija Zdravka Marića ništa konkretno ne može napraviti po tom pitanju", istaknuo je predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK Tomislav Kulić i dodao da su s Marićem stoga dogovorili sastanak u srijedu.

Očekujemo da će se koordiniranim radom tih dvaju ministarstava iznaći rješenje, rekao je Kutlić nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Predsjednik Uprave veledrogerije Medike Jasminko Herceg rekao je da su na sastanku s ministrom Berošem iznijeli prijedloge da zajedno oforme radnu skupinu koja bi radila po najavi ministra Marića na financijskoj održivosti sustava što je, rekao je, na neki način prihvaćeno.

Istaknuo je da tu nije riječ o blokadi bolnica, već o nestašici lijekova, o čemu su, kako je dodao, informirali i ministra Beroša.

"Jednostavno se dogodila nestašica", rekao je Herceg i dodao da zbog nestašice 20 bolnica danas neke lijekove neće dobiti.

"Vlada bi hitno trebala osigurati dvije milijarde kuna do kraja godine. Dali smo im mogućnost da za tu drugu milijardu kuna izdaju mjenicu s rokom do 15. studenoga. Međutim, ova prva milijarda kuna treba biti promptno, odmah i danas", poručio je Herceg.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom