Bosna i Hercegovina     | 20.07.2020. 13:54 |

Ilidža - Počela manifestacija Dani Četvrte viteške motorizirane brigade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. jula (FENA) - Obilaskom porodica šehida i poginulih boraca počeli Dani Četvrte viteške motorizirane brigade, s porukom da oni i njihova žrtva nikada neće biti zaboravljeni.

Udruženje 4. Viteška motorizirana brigada obilježava 28. godišnjicu formiranja jedinice koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Butmir, Sokoloviće, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, a samim time i „kapiju Sarajeva“.

Manifestacijom se njeguje sjećanje na herojstvo i patriotizam boraca sa Ilidže i hrabre vitezove koji su ugradili živote u temelje BiH. Podsjeća na ratni put brigade i ulogu koju je imala tokom agresije na BiH.

-  Obaveza svih nas je da njegujemo sjećanje na šehide i njihov nemjerljiv doprinos u očuvanju ilidžanskih naselja. Još veća obaveza je da pomažemo porodice naših poginulih boraca, da znaju da nisu same i da će im Udruženje uvijek biti na raspolaganju. Dug prema šehidima, kultura sjećanja i briga o njihovim porodicama naša je trajna obaveza - naveli su iz Udruženja.

Programom obilježavanja planirano je da se 27. jula ove godine u crkvi Blažuj održi parastos poginulim borcima pravoslavne vjeroispovijesti, a u crkvi Stup bit će održana misa zadušnica poginulim borcima katoličke vjeroispovijesti.

Na Dan brigade, 28. jula, na Golom brdu predviđen je historijski čas i polaganje cvijeća na mjestu stradanja Emira Bogunića-Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemala Bulbula, a potom na Centralnom trgu ispred JU KSR Hrasnica polaganje cvijeća na mezarima Emira Bogunića-Čarlija i Ejuba Sarajkića-Eke, na Centralnom spomen-obilježju Ilidža ispred zgrade Općine Ilidža. U centralnoj džamiji Hrasnica bit će proučena hatma dova i tevhid šehidima brigade.

Svi planirani događaji održat će se u skladu s preporukama Kriznog štaba KS-a.

Četvrta viteška motorizirvana brigada formirana je 28.jula 1992. godine. Zbog doprinosa u odbrani domovine 28. jula 1994.  brigadi je dodijeljen počasni naziv Viteška. Brigadom je komandovao Fikret Prevljak a izrasla je iz naroda Hrasnice, Sokolović-Kolonije i Butmira. Rame uz rame ovaj dio Sarajeva branili su i svoje živote položili za ovu domovinu Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Albanci, Mađari, Romi.

Doprinos u odbrani dale su i žene, majke, sestre, svako na svoj način, kako bi agresora i zlo koje se nadvilo nad ilidžanskim naseljima zaustavilo u namjeri da uništi ova područja i njeno stanovništvo.

Kroz redove brigade je prošlo više od 10.000 vojnika, od kojih je 1.132 zbog ranjavanja dobilo status ratnog vojnog invalida.

Najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“ odlikovana su 33 pripadnika, od toga 11 posthumno, a tri pripadnika odlikovana su Ordenom - za odbranu domovine, živote je dalo 425 boraca, saopćeno je iz Udruženja 4. viteška motorizirana brigada.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo