Bosna i Hercegovina     | 20.07.2020. 13:34 |

Tegeltija-Varhelyi: Spremnost EU za dodatnu podršku zdravstvenom sektoru u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. jula (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem videolinka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem o aktuelnoj situaciji u BiH izazvanoj pandemijom Covida-19, te o ekonomskim i političkim temama u zemlji i regionu, u svjetlu evropskih integracija.

Tegeltija je izrazio zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije virusa korona, te istakao važnost kontinuiranog angažmana EU u jačanju političkih i ekonomskih veza u regionu zapadnog Balkana.

Predsjedavajući VMBiH ukazao je na značaj regionalne i multilateralne saradnje, kao i na potrebu veće solidarnosti i zajedničkog djelovanja u borbi protiv pandemije, istakavši da nijedna zemlja nije bezbjedna i zaštićena od širenja pandemije, gubitka ljudskih života i devastirajućih ekonomskih posljedica.

Sagovornici su zajednički ukazali i na neophodnost što hitnijeg završetka pregovora za makrofinansijsku podršku Evropske komisije. Ovom prilikom, evropski komesar za proširenje izrazio je spremnost EU za dodatnu podršku zdravstvenom sektoru u BiH, a u skladu sa iskazanim potrebama, te upoznao predsjedavajućeg Vijeća ministara sa ekonomskim i investicionim planom za zapadni Balkan koji će Evropska komisija predstaviti na jesen, sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku i približavanju regiona Evropskoj uniji.

Ovaj plan bi trebao ubrzati rast i stvoriti nova radna mjesta u regionu, što predstavlja i dio napora za oporavak od pandemije, a fokusirat će se na infrastrukturne projekte iz raznih oblasti od značaja za građane, kao što su energetika, transport, zaštita životne sredine i sl.

Govoreći o evropskom putu BiH, Tegeltija je istakao da je fokus rada Vijeća ministara, uprkos izazovima nastalim kao posljedica pandemije KOVID-19, usmjeren ka perspektivi sticanja statusa kandidata i otvaranja pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Tegeltija je naglasio aktivan pristup Vijeća ministara u rješavanju evropskih pitanja, istakavši da je ključ procesa evropskih integracija u poštovanju primjene mehanizma koordinacije,  zasnovanom na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti i uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Várhelyi: BiH je dio europske obitelji

Tegeltija - Kankanpa: Bilateralni odnosi Finske i BiH dobri, jačati ekonomske veze

Varhelyi: Crna Gora mora žurno osigurati funkcioniranje Ustavnog suda

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom