Svijet     | 20.07.2020. 12:59 |

Kina počela otvarati kino dvorane

FENA Internet

SHANGHAI, 20. jula (FENA) - Nekoliko kino dvorana u kineskim gradovima od Šangaja do Chengdua ponovo su otvorene u ponedjeljak nakon šestomjesečnih restriktivnih mjera, što ulijeva nadu da će se drugo najveće svjetsko tržište filma moći početi oporavljati od velikih gubitaka tokom pandemije koronavirusa.

Kineske vlasti prošle su sedmice saopćile da će dopustiti kino dvoranama u područjima niskog rizika da nastave s radom na ograničen način, što je dugoočekivana vijest za filmsku industriju.

Od marta, zaraze COVID-19 naglo su opale i veći dio zemlje je kategorisan kao niskorizičan. U proteklih nekoliko dana, međutim, dijelovi Urumqija, glavnog grada kineske zapadne pokrajine Xinjianga, klasifikovani su kao srednje do visoko rizični zbog naglog skoka u broju zaraženih.

Ipak, mnogi gradovi u ponedjeljak nisu otvorili svoje kino dvorane, jer je centralna vlada u Pekingu navela da će prepustiti konačnu odluku o tome hoće li se otvoriti lokalnim vlastima.

Kao primjer toga, pozorišta u glavnom gradu Pekingu, gdje je tokom prošlog mjeseca došlo do naglog skoka u broju zaraženih, nisu otvorena, piše Reuters.

Već do ponedjeljka popodne prodato je karata u vrijednosti 3,03 miliona juana, što je više od 430 hiljada američkih dolara, podaci su kineske platforme za prodaju karata Maoyan Entertainment.

Prihod od prodaje karata u 2019. godini bio je 64 milijarde juana. Nacionalna uprava za filmove prognozirala je u aprilu da će industrija ove godine izgubiti više od 30 milijardi juana u prihodima od prodaje ulaznica.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana