Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje

KO DF TK: Srbija u sukobu sa Evropskom komsijom zbog zločinca Đukića

Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona u potpunosti podržava poteze odnosno ktitike Evropske komisije prema Srbiji kroz nedavno objavljeni tzv. Non-paper, odnosno polugodišnji izveštaj o trenutnom stanju u Poglavlju 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i Poglavlju 24 (Pravda, sloboda i bezbjednost). Između ostalog, u pomenutom dokumentu se kritički navodi da Srbija ne posvećuje dovoljno pažnje regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina.

Tako, Evropska komisija podsjeća da Srbija još uvijek nije priznala presudu Suda Bosne i Hercegovine u kojoj je osuđen bivši general Vojske Republike Srpske, Novak Đukić za zločin na Kapiji u Tuzli. Nedugo nakon izricanja presude on je otišao u Srbiju gdje se i danas nalazi pod izgovorom liječenja.

Podsjećamo, da je na ovaj problem ukazao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prilikom posjete Tuzli 25. maja 2020., na godišnjicu obilježavanja stravičnog zločina na “Kapiji”. Tada je naglasio da Srbija ne može biti prijatelj Bosni i Hercegovini sve dok je ratni zločinac Novak Đukić na slobodi. Đukić danas slobodno šeta u susjednoj zemlji, koja tvrdi da je prijateljska Bosni i Hercegovini i da želi graditi dobrosusjedske odnose, rekao je Komšić.

Teško da Srbija s pružanjem utočišta ratnim zločicima može graditi dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom, i drugim susjedima. To je nešto teško i mučno, što nas uvijek podsjeti da je puno licemjerja danas u odnosima. Mnogi će reći da ovo što kažem nije korektno, ali meni je dosta te lažne političke korektnosti, zaključio je tada član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kantonalni odbor Demokratske fronte TK snažno podržava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u njegovim naporima da se procesuiraju ratni zločini, uz iskreno uvažavanje nadležnosti i poštovanje pravosudnih institucija zemalja regije. Samo sa potpuno raščišćenim odnosima iz prošlosti, možemo graditi bolju budućnost. Iz tog razloga, tražimo od svih nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, da u tom kontekstu pruže maksimalnu podršku Željku Komšiću.

Press služba

Kantonalni odbor Demokratske fronte TK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.