Bosna i Hercegovina     | 19.07.2020. 10:21 |

Dijaspora traži odgovore za podršku bh. ekonomiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - USAID Projekat „Diaspora Invest“ predstavio je danas Diaspora Summer Calendar za ovu godinu, gdje se posebna pažnja stavlja na velika okupljanja poslovne zajednice iz bosanskohercegovačke dijaspore. Zbog trenutnog stanja u zemlji i svijetu izazvanog pandemijom COVID-19, planirane konferencije će veliki svoj segment prenijeti u online okruženje, saopćeno je iz USAID-a.  

„USAID Projekat „Diaspora Invest“ podržava tri velika događaja ovog ljeta, riječ je konferenciji „Connecto“ u Mostaru u organizaciji Tehnološkog parka INTERA Mostar od 28. do 30. jula, zatim „Reconnect“ u Sarajevu u organizaciji u „Restarta“ 13. augusta, te Biznis forumu bh. dijaspore „BHdiaFor“ u organizaciji „Naše perspektive“ koji je ove godine zakazan za 27. august u Trebinju. Registracija na sva tri skupa je već otvorena, a veći dio aktivnosti će se provoditi putem online komunikacije te u prostorima sa značajno limitiranim brojem učesnika i učesnica“, poručili su iz USAID Projekta „Diaspora Invest“. 

Emina Zahirović-Pintarić, direktorica „Reconnecta“, poručuje da je ova godina važna za komunikaciju s dijasporom, posebno u kontekstu prenošenja dobrih praksi i iskustava u suočavanju domaće ekonomije s izazovima pandemije. 

„Već petu godinu zaredom, „Restart“ uz podršku USAID Diaspora Invest organizira događaj umrežavanja za dijasporu i bh. firme „Reconnect“ u Sarajevu. I ovaj put nastojimo prenijeti znanja iz dijaspore, pa će sa nama razgovarati nekoliko priznatih stručnjaka iz svijeta, posebno se fokusirajući na IT sektor, turizam i e-commerce. Zahvaljujući mobilnoj aplikaciji GatherUp! EMP platforme - bosanskohercegovačke IT kompanije App Impact, te partneru eventa Bisnode, učesnici će imati priliku održati B2B sastanke i povezati se za neke nove vrste poslovne saradnje“, poručuje Zahirović-Pintarić. 

S druge strane, „BHdiaFor“ tradicionalno značajnu pažnju posvećuje fokusu na rad lokalnih zajednica s dijasporom. Ove godne im je u pažnja na potencijalu trebinjske regije. 

„Sedmi biznis forum bh.dijaspore - BHdiaFor, koji ove godine realiziramo u partnerstvu s Gradom Trebinje ima za cilj da stimulira dijasporske investicije u trebinjsku regiju. Prvi dio skupa uključuje pozdravne govore i uvodne prezentacije, i on će se održati uživo u Trebinju, dok će drugi dio koji se tiče panel sesija i B2B biti online. Cjelokupan skup će se uživo prenositi na web stranici www.diasporainvest.ba. Pozivamo dijasporu porijeklom iz Trebinja, ali i svu bh. dijasporu da popune online prijavu te da se odazovu ovom skupu“, kazao je Armin Alijagić iz „Naše perspektive“. 

USAID Projekat „Diaspora Invest“ je podržao preko 100 kompanija pokrenutih zahvaljujući dijaspori u BiH. Od početka pandemije realizirali su brojne online edukacije, kako bi pružili podršku lokalnoj ekonomiji u suočavanju sa trenutnim izazovima. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo