Svijet     | 18.07.2020. 16:36 |

Iran poslao crne kutije oborenog ukrajinskog aviona u Francusku na analizu

FENA Internet

TEHERAN, 18. jula (FENA) - Iran je u Francusku poslao na analizu crne kutije oborenog ukrajinskog aviona, kojeg je slučajno srušio u januaru, rekao je u subotu zvaničnik ministarstva vanjskih poslova.

Oko 176 ljudi poginulo je kada su pripadnici iranske Revolucionarne garde, najmoćnijeg ogranka vojske, ispalili rakete na let Ukraine International Airlines, misleći da se radi o neprijateljskoj meti.

Revolucionarna garda je u tom periodu bila u stanju pripravnosti zbog sukoba sa Sjedinjenim Državama, podsjeća Reuters.

- Sudija i Uprava za civilnu avijaciju su jučer donijeli crne kutije u Pariz - kazao je Mohsen Baharvand, zamjenik ministra vanjskih poslova za međunarodna i pravna pitanja.

Kazao je da će Francuska početi s učitavanjem sadržaja u ponedjeljak i pohvalio je francusku vladu zbog njihove "vrlo dobre saradnje s iranskom delegacijom".

Francuska agencija za istraživanje avionskih nesreća BEA poznata je kao jedna od vodećih svjetskih agencija za učitavanje sadržaja crnih kutija.

Sudbina crnih kutija bila je predmet međunarodne krize nakon što je avion oboren 8. januara, kada je Ukrajina zahtijevala pristup mjestu nesreće.

U izvještaju objavljenom prošle sedmice, iranska Organizacija civilne avijacije je za obaranje aviona okrivila neusklađenost radarskog sistema i nedostatak komunikacije između operatera protuzračne odbrane i njihovih zapovjednika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo