Bosna i Hercegovina     | 18.07.2020. 15:06 |

Obilježana godišnjica zločina u Vrbanji kod Bugojna

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 18. jula (FENA) - Zločin u Vrbanji nikada se neće zaboraviti, a porodice stradalih istrajat će u traženju istine i pravde - poručeno je danas iz tog bugojanskog naselja, tokom manifestacije kojom je obilježena 27. godišnjica stradanja 45 bošnjačkih civila.

-Vrbanja je nekada za nas bila pitomo mjesto na putu Bugojno-Gornji Vakuf. Od '93. godine ona je simbol i dio naše historije obilježen zločinima, logorima i monstruoznim iživljavanjima, koji imamo obavezu čuvati od zaborava - naglasila je tom prilikom potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Istakla je da "Vrbanja nije slučajno nastala, i da je ona dio etničkog čišćenja i projekta u sklopu agresije na Bosnu i Hercegovinu“.

-Za nas će ona ostati zabilježena po monstruoznosti, masovnosti i sistematskom ubijanju nedužnih civila od 19 do 80 godina. Zato je naša obaveza da istrajavamo i na istini, i na pravdi koja će stići sve one koji su činili zločine - naglasila je Mahmutbegović.

Uz konstataciju kako ratni zločin u Vrbanji ne može zastarjeti i da će jednog dana doživjeti da bude tretiran na adekvatan način, pozvala je prisutne da "cijene svoju državu, grade bolji, pravedniji i mirniji svijet na bazi istine, pravde i povjerenja sa svima onima koji žele da žive u BiH“.

O važnosti stalnog podsjećanja na zločin koji su nad nedužnim stanovnišvom Vrbanje počinili bojovnici HVO-a i Hrvatske vojske, govorio je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

-Mi godinama dolazimo na mjesto s kojeg pozivamo domaće i međunarodne institucije da riješe pitanje zločina u Vrbanji. Bošnjaci su stradali od zločinačke ruke, samo zato jer su bili Bošnjaci. Sve je bilo isplanirano da se napravi zločin u Vrbanji, međutim istina i pravda još nisu vidjeli svjetlost - istaknuo je.

Uime domaćina manifestacije obratio se glavni imam u Bugojnu Kemal ef. Tokmić, a prigodne riječi prisutnima uputio je i premijer SBK-a Tahir Lendo.

-Ovo je dan sjete i tuge, a svaka godina je podsjećanje na teški zločin koji se desio u Vrbanji. Danas iz ovog mjesta ide jasna slika i odgovor – zločin se nikada neće zaboraviti. Mi to ne smijemo dozvoliti, i dok god ovako dolazimo i okupljamo se, sigurni budite da je to znak da naši šehidi nisu sami, i da ćemo pamtiti njihovu žrtvu – kazao je.

Organizatori manifestacije "Šehidima dova-živima opomena“, kojom se njeguje kultura sjećanja na ubijene civile u spomenutoj bugojanskoj mjesnoj zajednici, bili su Medžlis IZ-ce Bugojno i Udruženje građana "Porodice stradalih Vrbanja 1993“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Čović i Filipović u posjetu stranačkom vodstvu Uskoplja i Bugojna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo