Svijet     | 18.07.2020. 15:21 |

Filipini pravdaju novi antiteroristički zakon pred američkim Kongresom

FENA Internet

MANILA, 18. jula (FENA) - Filipinsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je američkom Kongresu da će se političke slobode i ljudska prava poštivati ​​nakon što su SAD izrazile zabrinutost zbog antiterorističkog zakona koji stupa na snagu u subotu.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte početkom ovog mjeseca potpisao je stroži prijedlog zakona o terorizmu, koji su kritičari i organizacije za ljudska prava osudili, navodeći da se može koristiti kao alat protiv opozicije i gušenje slobode govora, javio je Reuters.

- Filipini su i dalje posvećeni zaštiti građanskih i političkih sloboda, kao i ljudskih prava - navodi se u saopćenju filipinske ambasade u Washingtonu.

- Sam Zakon protiv terorizma snažno nalaže da su ljudska prava apsolutna i zaštićena u svakom trenutku - dodaje se.

Duterte je pravdao usvajanje zakona, rekavši da se građani koji poštuju zakone ne bi trebali bojati, jer je cilj procesuiranje terorista, uključujući komunističke pobunjenike.

Novi zakon nalaže formiranje vijeća koje imenuje predsjednik, a koje može odrediti pojedince i grupe kao teroriste i pritvoriti ih bez podizanja optužnice i do 24 dana. Također omogućuje nadzor i prisluškivanje, te kazne koje uključuju doživotnu zatvorsku kaznu bez mogućnosti dodjeljivanja uslovne kazne.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'