Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 16:02 |

Tužilaštvo BiH - Podignuta optužnica za Almira i Nasira Dautovića iz Gradačca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) – Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Almira (1985) i Nasira (1957) Dautovića iz Gradačca, državljani BiH, za krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe.

Prema navodima optužnice, optuženi se terete da su radi sticanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri dalje prodaje, neovlašteno se bavili nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, odnosno, nezakonito skladištili duhan u privatnim i poslovnim prostorijama koje su koristili, kao i u teretnom motornom vozilu, a za koje su znali da nisu registrovani za tu namjenu u skladu sa zakonom.

Navedeni duhan su, suprotno zakonskim propisima, nezakonito nabavili te namjeravali dalje prometovati njima poznatim kupcima, a za koji duhan nisu posjedovali nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nije obilježen akciznim markicama.

Prilikom izvršenih pretresa pronađen je duhan u količini od oko 620,8 kg, a na navedeni način optuženi su pribavili novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih indirektnih poreza i akciza na štetu budžeta BiH.

Također, optuženi se terete da su u poslovnim prostorijama i pripadajućem magacinu na Arizona pijaci u Brčko distriktu BiH, u vlasništvu optuženog Dautović Almira, neovlašteno uskladištili veliku količinu prehrambenih artikala i energetskog pića, a za koje nisu imali propisanu dokumentaciju o porijeklu robe i plaćenom porezu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. i krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakona BiH, a sve u vezi sa članom 26. i 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom