Kultura     | 17.07.2020. 15:41 |

U Stocu otvoren Centar za interpretaciju kulturne baštine

FENA Saopćenje

STOLAC, 17. srpnja (FENA) - Otvaranje Centra za interpretaciju kulturne baštine u sklopu projekta "Stolac: raskršće civilizacija", koji implementira Fondacija Mak Dizdar od ožujka ove godine, upriličeno je u četvrtak, 16. srpnja, pokraj Podgradske ćuprije u Stocu.

Opći ciljevi ovog projekta koji su do sada ostvareni su akademsko istraživanje povijesne građe, prilagođavanje rezultata tog istraživanja interpretativnoj signalizaciji, edukativnim i promotivnim materijalima, kao i edukacija stručnih vodiča koji će raditi u Centru te svim posjetiteljima prezentirati kulturnu rutu koja uključuje niz povijesnih spomenika u Stocu.

Promotivni materijali uključuju video zapise destinacije Stolac, letke, dvojezične buklete, interpretativnu signalizaciju, bilborde i online kampanju, priopćeno je iz Fondacije Mak Dizdar.

Navodi se kako će Centar služiti kao polazna točka za turističke posjete općini Stolac, pružanje osnovnih informacija o lokalnim mjestima i uslugama, kao i centar gdje se lokalno stanovništvo može upoznati s kulturnom baštinom, poviješću, spomenicima i ostalim vrijednostima u njihovom gradu.

"Mjesto je idealno za posjete škola, akademskih grupa i razne edukacije na otvorenom. U Centru se nude informativni materijali o kulturnoj baštini Stoca kao rezultat dizajnerskog integriranja povijesne simbolike projektom obuhvaćenih perioda. Uz to, Centar će poslužiti kao interpretativno mjesto za kulturnu baštinu Stoca, gdje će posjetitelji moći čitati knjige, gledati video zapise i pristupiti mrežnom materijalu koji se odnosi na ovu općinu", ističe se u priopćenju.

Inače, Fondacija Mak Dizdar početkom srpnja ove godine predstavila je projekt "Stolac: raskršće civilizacija" i aktivnosti koje su se implementirale, kao i aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.

Projektne aktivnosti provode se kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), projekt financira Europska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude, stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Nova prometnica prema Neumu 'otvorila' Stolac i pružila mu nove perspektive (VIDEO)

U Stocu u ponedjeljak Dan žalosti

Nastavlja se potraga za nestalim mladićem

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo