Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 15:03 |

Kanton Sarajevo donijet će strategiju za ograničenje korištenja uglja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) – Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Prijedlog sporazuma o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kantona Sarajevo-Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Svrha je izrada Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period 2021 – 2031. godina, jedne od aktivnosti u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj“.

Ovlašten je resorni ministar Faruk Kapidžić da potpiše taj sporazum sa UNDP-om, kao implementatorom projekta.

Procjena je da će izrada studije koštati oko 400.000 KM, koje će osigurati Ambasada Švedske i resorno ministarstvo u iznosima od po 200.000 KM.

Izrada Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva podrazumijeva, između ostalog, analizu trenutnog stanja, odnosno popis svih izvora emisija čvrstih goriva, uključujući i kućna ložišta (oko 100.000 objekata).

Bit će urađena i analiza dostupnih goriva i peći, njihov uticaj na kvalitet zraka, prijedlog za uspostavu sistema certificiranja peći i kontrole vrste i kvaliteta čvrstih goriva, kao i pregled mogućih mjera za smanjenje emisija.

Na osnovu prikupljenih podataka Strategija će dati i liste prioritetnih zona i naselja koja imaju najveći uticaj na kvalitet zraka te odgovor gdje usmjeriti sredstva za sanaciju i unapređenje sistema grijanja individualnih objekata i njihovu energijsku efikasnost.

Strategijom će se utvrditi i potrebna sredstva za prelazak korisnika na ekološki prihvatljivije energente, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana