Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 13:26 |

Džaferović: Nagrada 'Nino Ćatić' važna za ukupnu kulturu sjećanja (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Ustanovljenje novinarske nagrade ''Nino Ćatić'', po imenu novinara heroja koji je poslao posljednji izvještaj iz Srebrenice 10. jula 1995. godine, jako je važna i bitna stvar za ukupnu kulturu sjećanja - poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji se susreo sa prvim dobitnicima nagrade ''Nino Ćatić''.

Naveo je da je važno da pored redovnih sadržaja postoji i niz aktivnosti koji govore o umjetničkim iskazima i pogledima kada je u pitanju genocid u Srebrenici.

- Jako je bitno da umjetnici svih žanrova daju svoje umjetničke iskaze - naglasio je Džaferović.

Podsjetio je na postavku izložbe Safeta Zeca ''Exodus'' i za oktobar planiranu izložbu Mersada Berbera te na nastup Sarajevske filharmoje sa ''Fatimom''.

- Novinari su ustanovili važnu nagradu koja treba da postane tradicionalna, i sve to skupa će imati moju podršku zato što je to jako bitno za kulturu sjećanja - naveo je Džaferović.

Majka Nine Ćatića, Hajra Ćatić, izrazila je zadovoljstvo što je pokrenuta nagrada koja nosi ime po njenom sinu.

- Zaista sam mislila da je moj Nino zaboravljen, ali nije zahvaljujući omladini koju gledam kao svoju djecu - navela je.

Jedna od inicijatora ideje za uspostavljanje ove nagrade Emina Hodžić kazala je da je ideja prepoznata kao dobra i plemenita.

- Obveza svih nas, novinara prvenstveno, je da pišemo, snimamo, istražujemo. Da nikada ne zaboravimo i ne dozvolimo da drugi zaborave na sve ono što se desilo - rekla je Hodžić.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. Za radijski izvještaj dobitnik je Ismet Bećar, za televizijski Alema Kazatzić, za pisani tekst i fotografiju Samir Karić, dok je za blog dobitnica Edina Latif. Osim glavnih nagrada dodijeljene su i specijalne zahvalnice pojedincima i kolektivima. Federalna novinska agencija (FENA) dobitnik je Plakete za kontinuirano izvještavanje i doprinos u očuvanju istine o genocidu. 

Organizator dodjele nagrade je Udruženje ''Biti novinar'' iz Tuzle. 

Pogledajte http://fena.ba/video/4709/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wPCRwWOvLpUK6GZl1dCQbM87xsr19rno?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

'Bosniaca' - časopis NUBBiH dobitnik nagrade na XXXV Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga

Prijem i nagrade za košarkaše Radničkog i rukometašice Goražda povodom plasmana u PLBiH

Bošnjak uručila Harisu Memiševiću Državnu nagradu  za znanost

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu