Stranačke aktivnosti     | 17.07.2020. 12:49 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

NB: Vijeće ministara BiH ne smije razdvajati naš narod i roditelje od djece zbog pasoša

 

Nezavisni blok smatra da je odluka Vijeća ministara BiH da napokon otvori granice za državljane EU, uz obavezan negativan test na koronavirus zakašnjela, u mnogim situacijama razdvaja porodice, očeve i majke od djece i slično, a također je i sadržajno loša, jer u istu ravan stavlja državljane EU porijeklom iz EU zemalja, kao i one koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Šta je razlika u pasošu, ako bh. državljani koji posjeduju bh. pasoš, a rade i žive u zemljama EU mogu ulaziti u BiH bez testa, kakva je svrha i zaštita naše zemlje od širenja koronavirusa u tome da tražimo test za one ljude, koji su također porijeklom iz BiH, a žive i rade danas vani u zemljama EU i posjeduju njihov pasoš? Istu smo reakciju imali i uputili oštre kritike kad su vlasti R Hrvatske otvorile granicu bez testa samo za one državljane BiH koji imaju državljanstvo R Hrvatske!

Podsjećamo da su Nezavisni blok i predsjednik Senad Šepić više puta zadnjih mjeseci pozivali Vijeće ministara BiH da otvori granicu za bh. građane koji imaju pasoše zemalja EU, ali u našoj zemlji imaju porodice, prijatelje, imovinu.

Potpuno je pogrešno praviti razliku i dijeliti naš narod samo na osnovu pasoša kojeg nosi i zato pozivamo Vijeće ministara BiH da hitno ispravi ovu pogrešku, revidira svoju odluku i omogući našem narodu, koji ima državljanstva zemalja EU i njihovim porodicama da mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze prikazivanja negativnog testa. Time bi pomogli svima njima, ali i bh. privredi i državi Bosni i Hercegovini u cjelini.

Očekujemo hitne odgovore i reakciju na ove opravdane zahtjeve koji su u interesu naših ljudi i države i radujemo se da naš narod koji živi i radi vani, bez obzira kakav danas pasoš koristi vidimo tokom ljeta u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'