Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 12:59 |

Nenadić i Kustura sa delegacijom FBiH o unapređenju rada državne službe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministrica pravde i uprave Mersa Kustura razgovarali su sa predstavnicima Federalnog ministarstva pravde o harmoniziranju propisa kao i unapređenju rada državne službe na nivou Federacije BiH. 

Uime delegacije FBiH, sastanku su prisustvovali direktor Zavoda za javnu upravu Enver Išerić, pomoćnik federalnog ministra pravde Alen Taletović i glavni federalni upravni inspektor Željko Škarica.

S obzirom "na rascjepkan" državni sistem i otežano funkcionisanje u brojnim oblastima, pokrenute su navedene aktivnosti sa nivoa FBiH. Uspostavljena je koordinaciona struktura za reformu javne uprave u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvima i imenovanim kantonalnim koordinatorima za te aktivnosti, uz podršku kantonalnih i Federalne vlade. 

Harmonizacija propisa u prvom redu se odnosi na Zakon o državnoj službi, kao i Zakon o namještenicima. 

Cilj je u što većoj mjeri harmonizirati zakonodavstvo u ovoj oblasti, a to je i zahtjev Evropske komisije koja zapravo zahtijeva da se ovi procesi sprovedu na nivou cijele BiH. 

Premijer Nenadić i ministrica Kustura su tom prilikom dali punu podršku započetim procesima. 

- Imate punu podršku Kantona Sarajevo u ovim značajnim reformskim procesima, podržavamo uspostavljanje zajedničkih nadležnosti u što većoj mjeri, jer time osiguravamo  transparentniju i efikasniju javnu upravu - istakao je premijer Nenadić. 

Ministrica Kustura je istakla da će Ministarstvo pravde i uprave aktivno sudjelovati u svim aktivnostima naglašavajući da je riječ o značajnoj reformi koja vodi ka jačanju sistema državne službe. 

Cilj je doći do najboljih rješenja u skladu sa ustavima FBiH i kantona kao i rješenjima  SIGME-Stručnog tijela Evropske komisije za unapređenje javne uprave, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta