Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 08:42 |

IGK od gradonačelnika Prijedora traži da 20. juli proglasi danom žalosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) od gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića zahtijeva da 20. juli proglasi danom žalosti za žrtve zločina počinjenih tokom rata u tom gradu.

- Tražimo od vas da konačno pokažete minimum ljudskosti i morala i proglasite 20. juli danom žalosti na području Prijedora za žrtve, za ubijenu djecu, za ubijene žene u Prijedoru. Ove godine se 20. jula klanja dženaza za šest žrtava genocida - navodi se u otvorenom pismu koje je IGK uputio gradonačelniku Prijedora.

IGK nastavlja međunarodnu kampanju da žrtve genocida u Prijedoru dobiju pravo da se zloglasni koncentracioni logori obilježe kao spomen-stratišta Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru, te da 31. maj postane trajno datumsko obilježje prijedorskih bijelih traka i da se 20. juli trajno proglasi danom žalosti u gradu Prijedoru.

- Imate šansu da osigurate bolju zajedničku budućnost Prijedora. Prvi, mali korak, u toj boljoj budućnosti koji vi lično možete napraviti je proglašenje 20. jula danom žalosti u gradu Prijedoru. Time bi za razliku od vaših prethodnika konkretno pokazali da ste za bolju zajedničku prijedorsku budućnost - kaže se u otvorenom pismu IGK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

IGK: Proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

Sindikat BHRT-a moli za pomoć nadležne zbog teške finansijske situacije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo