Ekonomija     | 16.07.2020. 19:37 |

Zenički rudari ni danas nisu dobili plaće te drugi dan nisu sišli u jame

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 16. jula (FENA) - Zenički rudari ni do kraja današnjeg radnog dana nisu dobili plaće pa su već drugi dan u radničkom neposluhu te nisu sišli u jame "Raspotočje" i "Stara jama" - potvrdio je Femi predsjednik Sindkata tog preduzeća Nijaz Vardo.

Proizvodnja je potpuno obustavljena, a zenički rudari ističu da time daju podršku i kolegama rudnika Kreka, koji su također u radničkom neposluhu.

-Nikakvih novih informacija oko plaće, da li će eventualno biti isplaćena sutra, nismo dobili. Znamo da se radi na tome, ali ne i kada bismo mogli dobiti našu zaradu. 

Bilo je ideja da se protestira u krugu rudnika, ali su rudari ipak poslušali naše upute da se zbog koronavirusa ne bi bilo dobro okupljati u većem broju te su otišli svojim kućama- kaže Vardo.

Zenički su rudari u radnički neposluh stupili jučer, nakon što su odradili prvu smjenu te sačekali vijesti iz Uprave o terminu isplate plaće, koja im nije mogla precizirati tačan termin isplate. Nakon toga su odlučili prekinuti proizvodni proces te u drugoj smjeni nisu sišli u jame.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sindikat se nada sastanku u Vladi FBiH, zenički rudari još jednu noć proveli u jami

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta