Svijet     | 16.07.2020. 16:44 |

Sisi se sastao s libijskim predstavnicima plemena

FENA Internet

KAIRO, 16. jula (FENA) - Predsjednik Egipta Abdel-Fattah al-Sisi susreo se u četvrtak uglavnom sa predstavnicima istočnih libijskih plemena u znak solidarnosti, nekoliko dana nakon što je libijski parlament sa istoka pozvao Kairo da interveniše u građanskom ratu svoje zemlje.

Sastanak odražava rastuće tenzije u Libiji, koja je podijeljena od 2014. godine između područja koja ima međunarodno priznata vlada u Tripoliju, a koju podržava Turska, i suparničke istočne administracije, koju podržavaju UAE, Rusija i Egipat.

Parlament sa istoka, u savezu sa zapovjednikom Haftarom Khalifom, pozvao je Egipat da pomogne u borbi protiv turske podrške međunarodno priznatoj vladi Libije u Tripoliju.

Turska je pomogla Tripoliju da primora Haftarovu Lbijsku nacionalnu armiju (LNA) da odustane od ofanzive na Tripoli.

Svaka veća eskalacija mogla bi rizikovati direktni sukob u Libiji među stranim silama koje su već slale oružje i borce kršeći embargo na oružje.

Kao odgovor na turske akcije, Sisi je prošlog mjeseca upozorio da bi egipatska vojska mogla ući u Libiju ako vlada Tripolija i njegovi turski saveznici ponove napad na Sirte, centralni obalni grad koji se smatra ulazom do glavnih terminala za izvoz nafte u Libiji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

U Libiji konferencija o rekonstrukciji, upućen poziv bh. kompanijama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom