Svijet     | 16.07.2020. 12:09 |

Druga grupa američkih diplomata vraća se u Kinu

FENA Internet

WASHINGTON, 16. jula (FENA) - Više od 100 američkih diplomata i članova njihovih porodica otputovali su u srijedu u Kinu, dok je Washington nastavio s planom ponovnog pokretanja svoje diplomatske misije uslijed pooštrenih bilateralnih tenzija.

Iznajmljeni komercijalni avion napustio je aerodrom Dulles izvan Washingtona, za južnokorejsku prijestolnicu Seul, gdje će se putnici prebaciti u drugi avion opremljen za medicinske operacije prije nego što polete u kineski grad Guangzhou.

Let,  drugi je po redu od brojnih kojima je potrebno vratiti više od 1.200 američkih diplomata i njihovih porodica, je međutim prvi nakon što su  pregovori prije dvije sedmice došli u zastoj zbog uslova koje je Kina željela nametnuti Amerikancima, što je natjeralo State Department na odgodu letova planiranih u prvih 10 dana jula.

SAD radi na ponovnom  uspostavljanju svoje misije u Kini, jednoj od najvećih na svijetu, koja je evakuirana u februaru zbog COVID-19 te se organizira više letova.

"Za one koji  još čekaju na povratak, u toku smo dobijanja odobrenja za letove za Guangzhou, Šangaj i Peking u narednim sedmicama. Zbog propisa iz područja PRC-a, ovi će letovi biti ograničeni na maksimalno 120 putnika“ navode iz State Departmenta.

Bilateralni odnosi pogoršali su se do najnižeg nivoa zbog spornih pitanja, uključujući kinesko postupanje s pandemijom koronavirusa, bilateralnu trgovinu i novi sigurnosni zakon za Hong Kong.

Washington i Peking već sedmicama pregovaraju oko uslova kako vratiti američke diplomate, a glavna pitanja neslaganja bili su testiranje i karantinske procedure za koronavirus, učestalost letova i koliko jedan avion može imati putnika.

Američki državni odjel rekao je Reutersu da "nastavlja raditi na sigurnom povratku svoga diplomatskog osoblja u Kinu na način koji je u skladu sa standardima diplomatske nepovredivosti utvrđenim u Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima."

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana