Ekonomija     | 16.07.2020. 12:41 |

Tokić: Rudari rudnika Mramor i Šikulje još čekaju isplatu plaća

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 16. jula (FENA) - Rudari rudnika Mramor i Šikulje nastavljaju štrajk zbog neisplaćene junske plaće te poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva.

- Stanje se i dalje ne mijenja i još nije riješeno pitanje hoće li doći do isplate plaća. Radimo zajedno s Elektroprivredom na rješenju ovog problema, ali je stanje i dalje takvo da rudari rudnika Mramor i Šikulje ostaju pri svojim zahtjevima da im se isplati plaća. Bez toga oni neće pristati na nastavak proizvodnje - izjavio je Feni predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka Zuhdija Tokić. 

On kaže da su rudari ogorčeni i traže da im se kaže koji dan u mjesecu mogu učekivati isplate plaća. 

- Ti ljudi imaju svoje porodice i obaveze prema državi, imaju kredite. Jutros sam bio na sastanku s našom Upravom i nije nam jasno kako je moguće da svi budžetski korisnici imaju redovne plaće i regrese, a rudari su dovedeni u ovakvu situaciju da nemaju plaća. U vrijeme 'korone' kada je najteže bilo mi smo radili u stopostotinim kapacitetima, iako smo znali da ne možemo ispuniti sve zaštitne mjere - naveo je Tokić.

Prosječna plaća rudara Rudnika Kreka je 1.100 KM, a metod rada u ovom rudniku je, kako ističe, star oko stotinu godina. U ovaj rudnik, koji je najveći u Federaciji BiH i od kojeg ovisi energetski sektor u BiH te proizvodnja električne energije, trebalo bi investirati oko 158 milona KM.

- Međutim, u rudnike Kreka nije investirano skoro ništa. S druge strane, rudari svojim nadljudskim naporima daju proizvodnju od dva miliona tona uglja na godišnjem nivou, a to je šest hiljada tona dnevno - naglašava Tokić.

Dodaje također da Rudnik Kreka zapošljava oko 3.300 radnika, potreba za proizvodnim radnicima i dalje postoji te ovaj rudnik ne može više smanjivati broj uposlenih.

- Nama treba strateško rješenje, a to je restruktuiranje Rudnika Kreka. Osnovni uslov je kakvu Kreku žele vlasnici, odnosno Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH - smatra Tokić.

Rudari se nadaju da će ipak doći do nastavka proizvodnje te da će već danas, kako je rekao, Vlada FBiH riješiti problem isplate plaća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!