Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 10:20 |

Podignuta optužnica za nezakonit promet duhana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Osmana Haskovića, rođenog 1972. godine u Bijelom Polju, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, tokom aprila ove godine, zatečen da je na prodajnom mjestu koje je koristio na pijaci u naselju Stup, prometovao oko 121 kilogram rezanog duhana bez akciznih markica, kao i 170 kutija cigareta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedene duhanske prerađevine, bez plaćenih akciza i prateće dokumentacije, otkrivene su prilikom kontrole koju su provele ovlaštene službene osobe Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Iznos akciznih davanja za kilogram rezanog duhana iznosi 121,70  KM, te se nezakonitim prometovanjem velikih količina duhana nanosi šteta budžetu Bosne i Hercegovine, a počinioci krivičnih djela stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi da je optuženi nezakonito prometovao akciznim proizvodima za koja nisu plaćana akcizna davanja, te je na taj način oštetio budžet i sve građane BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!