Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 16.07.2020. 09:53 |

Fejzijev uputio apel izvjestiocima Evropskog parlamenta za Azerbejdžan i Armeniju

FENA Saopćenje

BAKU, 16. jula (FENA) - Džavanšir Fejzijev, poslanik i kopredsjedavajući Odbora za parlamentarnu saradnju između EU i Azerbejdžana uputio je apel Marini Kaljurand, izvjestiocu Evropskog parlamenta za Azerbejdžan Željani Zovko i izvjestiocu za Armeniju Trajanu Basesku.

Kako je saopćeno iz Ambasade Azerbejdžana u BiH, on je informirao zvaničnike Evropskog parlamenta odgovorne za region Južnog Kavkaza o provokativnim akcijama teškog granatiranja položaja azerbejdžanskih pograničnih snaga od strane armenskih vojnih jedinica na azerbejdžansko-armenskoj kontaktnoj liniji 12. jula, što je rezultiralo smrću azerbejdžanskih graničnika.

-Procijenjuje se da su preduzeta dejstva agresija na Republiku Azerbejdžan, a dosljedni pokušaji armenskog političkog i vojnog rukovodstva osuđuju se kao težnja ciljevima narušavanja mirnih pregovora i produžavanja postojećeg statusa quo. Apel je, takođe, obavijestio strane o ciljanju civila od strane Armenije u našim pograničnim selima i ozbiljnoj šteti nanijetoj imovini građana Azerbejdžana, upozoravajući ih na moguće teške posljedice ove agresije i upozorio evropske političare da će isključivo armenske vlasti biti odgovorne za negativne posljedice ovih incidenata, navodi Fejzijev.

Napomenuo je da je jedini način da se „zaustave provokacije koje Armenija redovno izaziva – postizanje rješenja za sukob na osnovu međunarodnog prava, u okviru teritorijalnog integriteta Azerbejdžana“. U tom smislu, naglasio je potrebu za momentalnim i bezuslovnim povlačenjem armenskih trupa sa svih okupiranih teritorija Azerbejdžana, na osnovu poznatih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, i zatražio da Evropski parlament odgovori na armensku agresiju, saopćeno je.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Cvijanović u radnoj posjeti Republici Azerbejdžan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'