Ekonomija     | 16.07.2020. 09:49 |

Konstituirana sekcija inžinjera rudarske struke FBiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - U okviru Inženjerske komore Federacije BiH formirana je Matična sekcija inžinjera rudarske struke, a na konstituirajućoj sjednici za predsjednika i potpredsjednika te sekcije izabrani su Abaz Velić i Nedžad Alić s Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.  

Sjednicu je vodio predsjednik Inžinjerske komore FBiH Erdal Trhulj koji je ukazao na značaj formiranja sekcija koje su, kako je rekao, ćelije iz kojih se crpe aktivnosti koje vodi Inžinjerska komora FBiH.

Na sjednici održanoj u srijedu putem online platforme pored predsjednika i potpredsjednika, za članove Izvršnog odbora Matične sekcije izabrani su: Edina Hasić, Safer Demirović, Sabid Zekan, Benjamin Brašnjić i Ferid Osmanović. 

Predsjednik sekcije Abaz Velić je istakao da je osnovana s ciljem razmjene informacija, prijenosa iskustava i boljeg međusobnog razumijevanja među inženjerima, kao i koordinacije s predstavnicima vlasti. Uporedo s aktivnostima na pristupanju više članova sekciji, radit će se na unapređenju struke, stručnom usavršavanju i slično, kako bi se mogli donositi kvalitetni prijedlozi koji će dovesti do unaprijeđenja struke u teoretskom, praktičnom kao zakonodavnom smislu.

- Djelovanjem sekcije, predstavit će se vizija i pravac razvoja rudarske nauke, te će se raditi na promociji i popularizaciji rudarske struke, kako bi ona zauzela mjesto na društvenoj skali koje joj pripada imajući u vidu izuzetno važnu djelatnost na koju se odnosi. Želimo osnažiti status inženjera rudarstva u privredi, poboljšati saradnju u različitim rudarskim procesima, kao što su eksploatacija uglja, tehničkog i ukrasnog kamena, eksploatacija metala i nemetala, priprema mineralnih sirovina, tunelogradnje i sl. Nužno je unaprijediti saradnju između rudarskih objekata - firmi i naučno - istraživačkih i obrazovnih studija i tržišta rada. Radit ćemo na kvalitetnijim i jednostavnijim procedurama za izdavanje licenci, dozvola za reviziju, projektovanje i slično. Želimo okupiti mlade rudarske inžinjere koji će biti nosioci razvoja rudarske struke i svojim idejama doprinijeti ostvarivanju ciljeva - izjavio je Velić.

Predsjednik Privredne komore FBiH, u okviru koje djeluje Inžinjerska komora FBiH, Mirsad Jašarspahić je kazao da se radi o formiranju sedme po redu sekcije inžinjera u IK FBiH. Organiziranje rudarske struke kroz jednu od sekcija u Inžinjerskoj komori predstavlja važan korak koji će zasigurno, kako je rekao, dovesti do unapređenja u oblasti rudarske struke, ali i do osnaživanja Inžinjerske komore FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Inženjerska komora FBiH - Uključimo tehnologije u sprječavanju nasilja nad ženama

Zakonodavstvo EU osigurava najviši nivo zaštite životne sredine i socijalne zaštite, uključujući rudarske projekte

Lakić razgovarao o kolektivnim ugovorima s predstavnicima granskih sindikata iz oblasti rudarstva

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom