Magazin     | 16.07.2020. 08:12 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 16. srpnja (FENA) - 

- 1054. Kulminirao raskol između istočne i zapadne Crkve. Tu kulminaciju neki nazivaju veliki raskol, odnosno velika šizma. Crkveni raskol koji je podijelio Crkvu na katoličku i pravoslavnu, dogodio se za vrijeme vladavine carigradskoga patrijarha Mihajla I. Celularija i pape Lava IX.

- 1533. Prema naredbi španjolskog osvajača Francisca Pizarra, ubijen je car Inka Atahualpa iako je dao traženi otkup - jednu sobu punu zlata i dvije pune srebra.

- 1867. Francuski vrtlar Joseph Monier patentirao je u Parizu armirani beton.

- 1872. Rođen Roald Amundsen, norveški istraživač, vođa antarktičke ekspedicije koja je, natječući se sa suparničkom britanskom skupinom koju je vodio Robert Scott, na brodu Fram prva stigla do Južnog pola.

- 1945. SAD su u pustinji Alamogordo, u državi Novi Meksiko, izvršile prvu probu atomske bombe, pod šifriranim nazivom Trinity.

- 1965. Predsjednici Francuke i Italije Charles de Gaulle i Giuseppe Saragat otvorili su 11,6 kilometara dug tunel ispod Mont Blanca koji je povezao dvije zemlje.

- 1969. Američki svemirski brod Apolo 11 lansiran je iz Cape Canaverala u povijesnu misiju ka Mjesecu s astronautima Neilom Armstrongom, Edwinom Aldrinom i Michaelom Collinsom.

- 1985. Umro Heinrich Boll, njemački pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1972. godine.

- 1989. Umro Herbert von Karajan, austrijski dirigent, jedan od najvećih dirigenata 20. stoljeća. Od 1949. bio je dirigent Bečkog simfonijskog orkestra, od 1955. vodio je Berlinsku filharmoniju, a do 1964. bio je direktor državne Opere.

- 1990. U potresu na Filipinima poginulo više od 1.600 ljudi.

- 1995. Umro Stephen Spender, engleski pjesnik, romanopisac i esejist koji se u svom radu usredotočio na teme društvene nepravde i klasne borbe.  

- 2005. UNESCO uvrstio Mostar na listu svjetske kulturne baštine, sedam godina nakon što je primio dosje s opisnim prijedlozima.

- 2011. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvojila je Kontinental kup u engleskom gradu Ketteringu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo