Svijet     | 15.07.2020. 14:53 |

New York Times izmješta dio ureda iz Hong Konga u Seul

FENA Internet

HONG KONG, 15. jula (FENA) - New York Times premjestit će dio svog ureda iz Hong Konga u Seul, u posljednjem nagovještaju nelagode koja se širi globalnim finansijskim centrom samo dvije sedmice nakon što je Kina uvela novi zakon o nacionalnoj sigurnosti.

The Times je saopćio da se njegovi uposlenici suočavaju s izazovom dobijanja radnih dozvola i da će preseliti svoj digitalni tim novinara, skoro trećinu osoblja iz Hong Konga, u južnokorejsku prijestonicu tokom naredne godine.

Današnji potez nanosi udarac statusu grada kao novinarskog središta Azije, i dolazi u vrijeme dok se Kina i Sjedinjene Države sukobljavaju oko svojih novinara koji rade u suparničkoj zemlji.

U ovoj je godini Peking saopćio da novinarima kojima nije dopušteno da rade u kineskoj matici također neće biti dopušten rad u Hong Kongu.

- Uzimajući u obzir neizvjesnost trenutne situacije, mi sačinjavamo planove da geografski rasporedimo naše osoblje – izjavila je glasnogovornica The Timesa za Reuters.         

- Mi ćemo zadržati značajno prisustvo u Hong Kongu i imamo svaku moguću namjeru da izvještavamo o dešavanjima u Hong Kongu i Kini – kazala je.

Vlada Hong Konga navodi u saopćenju da grad ostaje regionalno medijsko sjedište.

Drugi međunarodni  mediji, kao što su Wall Street Journal,  Financial Times i Agence France-Presse, također imaju svoje azijske redakcije u Hong Kongu.

Reuters je preselio svoje azijsko sjedište u  Singapur u 1997. godine kada je Britanija vratila Hong Kong u Kini.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'