Ekonomija     | 15.07.2020. 12:54 |

UO BHK CIGRE o uticaju Covida-19 na funkcionisanje elektroenergetskog sistema

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) Edhem Bičakčić informisat će sutra Upravni odbor BHK CIGRE o uticaju Covida-19 na funkcionisanje elektroenergetskog sistema, rečeno je Feni u BHK CIGRE.

- Naša saznanja ukazuju na to da je kriza uzrokovana Covidom-19 imala uticaj na energetske kompanije, potrošnju i tržište električne energije, investicije u nove proizvodne objekte, te energetsku tranziciju - izjavio je tim povodom Bičakčić.

U ovim okolnostima, došlo je do nižih opterećenja (pad potrošnje) što je rezultiralo previsokim pogonskim naponima, pa su poteškoće u radu imali mnogi operatori prenosnog sistema u Evropi. Kriza izazvana ovim virusom uzrokovala je najveći pad globalnih ulaganja u energetiku, ali nije zaustavila, već samo usporila globalni rast kapaciteta obnovljivih izvora energije.

Gledajući generalno, kada je riječ o BiH, kako je naveo Bičakčić, sve elektroprivredne kompanije i regulatori pružili su veoma dobar odgovor na pandemiju. Elektroprivredne kompanije su uspješno prihvatile novi način rada i poduzele preventivne mjere radi sprečavanja širenja bolesti Covida-19 i zaštite radnika, ali uz istovremeno nesmetano odvijanje procesa rada.

Upravni odbor BHK CIGRE će sutra na sjednici u Sarajevu razmotriti inicijativu Adnana Mujezinovića sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o formiranju foruma mladih inženjera CIGRE u BiH s ciljem da se, uz ostalo, mladim inženjerima u tehničkim disciplinama olakša zapošljavanje.

Priprema i organizacija savjetovanja bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji (CIRED) čije je održavanje planirano ove jeseni u Mostaru jedna je od tačaka dnevnog reda sutrašnje sjednice UO BHK CIGRE u okviru kojeg djeluje CIRED BiH. Za taj skup pripremljeno je oko 65 referata.  

CIGRE BiH priprema i okrugli sto o perspektivama integracije obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem BiH sa aspekta učešća na tržištu električne energije i pružanja sistemskih usluga. U raspravi o tome učestvovat će nezavisni proizvođači električne energije, trgovci strujom i drugi zainteresovani.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EPBiH - Spriječiti urušavanje elektroenergetskog sistema

Novi Zeland zvanično ukida preostala Covid ograničenja

SZO proglasila kraj COVID-19 globalne zdravstvene prijetnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo