Magazin     | 15.07.2020. 08:11 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 15. srpnja (FENA) - 

- 1606. Rođen Rembrandt Harmenszoon van Rijn, nizozemski barokni slikar, najsnažnija i najsvestranija ličnost u nizozemskoj umjetnosti 17. stoljeća. Neka od njegovih remek-djela su "Noćna straža", "Izgubljeni sin", "Sat anatomije dr. Tulpa".

- 1795. Marseljeza službeno prihvaćena za himnu Francuske.

- 1799. Arheološki nalaz poznat pod imenom 'Ploča iz Rosette', na temelju koje je Jean Francois Champollion dešifrirao hijeroglife, otkrivena je pokraj gradića Rosette, današnji Rashid, smještenog u delti Nila, oko 60 kilometara od Aleksandrije.

- 1865. Rođen Alfred Northcliffe, britanski političar i novinski magnat, vlasnik i jedan od osnivača listova Daily Mirror, Daily Mail i The Times. Ujedinjavanjem više listova i časopisa osnovao je 1905. Associated Newspaper, koji je u narednih dvadeset godina bio najuticajniji novinski koncern u Europi.

- 1881. Austrijski car Franjo Josip I potpisao je Reskript o ujedinjenju Vojne Krajine s kraljevinom Hrvatskom.

- 1904. Umro Anton Pavlovič Čehov, jedan od najznačajnijih pripovjedača i dramskih pisaca u ruskoj i svjetskoj književnosti. Nenadmašan majstor atmosfere i dijaloga. Njegove drame i danas su na repertoarima svjetskih kazališta.

- 1937. Pušten u promet kanal Moskva - Volga dug 128 kilometara, dubok 5,5, a širok 85 metara, čime je regulirana rijeka, a grad Moskva postao je luka povezana s pet mora.

- 1975. Sovjetski i američki svemirski brodovi Sojuz 19 i Apolo 18 lansirani su u orbitu oko Zemlje, u okviru zajedničkog programa.

- 1997. U Miami Beachu na Floridi ubijen Gianni Versace, talijanski modni kreator, jedna od najpoznatijih ličnosti iz svijeta mode krajem 20. stoljeća.

- 2016. U Turskoj pokušan vojni udar tijekom kojega je poginulo najmanje 300 ljudi, a ranjeno 1.500. U narednim danima uhićeno je više od 9.000 ljudi, uključujući vojne službenike, policajce, pravosudne službenike.

- 2016. Dan nakon terorističkog napada u Nici, francuske vlasti priopćile da je poginulo 86 osoba, a više od 100  ozlijeđeno. Ubojica je terorist Tunižanin Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, koji je bio za volanom kamiona kojim je usmrtio pješake na šetnici u Nici.

- 2018. Umro Dragutin Šurbek, hrvatski stolnotenisač, trener i predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza. Dva je puta postajao svjetskim prvakom, a na svjetskim i europskim prvenstvima osvojio ukupno 36 odličja.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom