Bosna i Hercegovina     | 14.07.2020. 12:54 |

Scanlan: Rujanske reforme ovise od političkih odluka donesenih u srpnju

FENA Saopćenje

BRČKO, 14. srpnja (FENA) - Realizacija preuzetih reformskih obveza u okviru postojećih rokova, uključujući i prečišćavanje biračkih popisa, te snažan odgovor na svaku zlouporabu javnih sredstava u svrhu kampanje ili drugih vidova korupcije pomoći će da se učvrsti integritet izbornog procesa i omogući provođenje tematski zasnovane izborne kampanje, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan prilikom posjeta Brčkom u ponedjeljak.

Supervizor se sastao s gradonačelnikom Sinišom Milićem i zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, potpredsjednikom Skupštine Distrikta Ivom Filipovićem, te sa predsjednikom Osnovnog suda Brčko Distrikta Jadrankom Grčevićem i predsjednikom Apelacijskog suda Damjanom Kaurinovićem, priopćeno je u utorak iz OHR-a.

Supervizor je u razgovoru s gradskim i skupštinskim dužnosnicima naglasio koliko je važno da se proces usvajanja tri ključna zakona i to o udruženjima i fondacijama, o mirnom okupljanju i o nacionalnim manjinama, okonča u rujnu.

U ovoj fazi, u Skupštini je usvojen jedino Nacrt zakona o javnom okupljanju u prvom čitanju, dok druga dva zakona u formi nacrta još uvijek čekaju, a ostala su još samo dva tjedna do kraja srpnja.

Prije kraja mjeseca vlasti bi također trebale krenuti s osnivanjem radne grupe zadužene za izradu nacrta zakona o sukobu interesa. Supervizor je podsjetio sugovornike da su OESS, EU i OHR spremni pružiti tehničku pomoć radnoj grupi.

Supervizor je također skrenuo pozornost na to da je rok za uspostavu javnog registra primanja uposlenika iz javnog sektora 2. kolovoza.

Što se tiče izbora, supervizor je ponovio da je zakonska obaveza lokalne razine vlasti da prije svakih izbora revidira birački popis. Dodao je da bi bilo krajnje neprikladno kada vlasti Brčkog tu obvezu ne bi shvatile ozbiljno. OESS je spreman pomoći vladi ukoliko Skupština Distrika iskoristi predstojeći rebalans proračuna kako bi osigurala potrebna sredstva.

Na sastancima s Jadrankom Grčevićem i Damjanom Kaurinovićem, supervizor je istaknuo da, kako bi se iskorijenila korupcija u Distriktu, cijela zajednica, policija, tužiteljstvo i sudovi moraju ispuniti svoje zadatke. Nakon donošenja osuđujuće presude, od ključne je važnosti da se izrekne konsekventna kazna, jer samo konsekventne kazne mogu djelovati kao smislena preventiva korupcije. 

"Teško je shvatiti kako osobe koje su ukrale javni novac i izdale povjerenje javnosti mogu jednostavno vratiti taj novac i vratiti se na posao, ili dobiti kaznu kraću od šest mjeseci i onda biti u prilici da se vrate na javnu funkciju. Sudovi moraju poslati nedvosmislenu poruku da će državni službenici ili političari koji izdaju javno povjerenje i pokradu javna sredstva biti osuđeni na strogu kaznu. Zašto bi se međunarodni donatori angažirali na projektima u Brčkom, ukoliko nema takvih poruka?," dodao je supervizor.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'