Svijet     | 13.07.2020. 16:06 |

Stručnjaci WHO-a u Kini ispituju porijeklo koronavirusa

FENA Internet

PEKING, 13. jula (FENA) - Kina je u ponedjeljak saopćila da su dva stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije bili u zemlji u sklopu misije za praćenje porijekla globalne pandemije koronavirusa.

Kina je oklijevala dopustiti ispitivanje porijekla virusa koji je prvi put otkriven u centralnom industrijskom gradu Wuhan krajem prošle godine, ali je, ipak, dopustila nakon što su mnoge zemlje pozvale WHO da provede temeljitu istragu, javio je AP.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je da će se predstavnici s kineskim naučnicima i medicinskim stručnjacima upoznati s "naučnom saradnjom na pitanju praćenja novog koronavirusa".

Kina je tvrdila da je virus možda poticao izvan Kine i žestoko je negirala navode da je krila razmjere epidemije kada se prvi put počeo širiti.

SAD su najavile da će prestati finansirati WHO zbog optužbi da su sporo reagovali na epidemiju virusa, podsjeća ABC News.
- Imamo osnovni konsenzus sa WHO da je praćenje virusa naučno pitanje koje zahtijeva međunarodno naučno istraživanje i saradnju naučnika širom svijeta - rekla je Hua na dnevnom brifingu.

WHO je potvrdio posjetu epidemiologa i stručnjaka za bolesti životinja, ali nisu iznijeli podatke o njihovim detaljnim planovima dok su u Kini. Vjeruje se da je virus potekao od šišmiša, a zatim je prešao na ljude.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo