Svijet     | 13.07.2020. 13:55 |

Armenija snosi punu odgovornost za provokativne akcije

FENA Saopćenje

BAKU, 13. jula (FENA) - Oružane snage Armenije su 12. jula pokušale izvršiti napad s ciljem zauzimanja položaja u okrugu Tovuz, duž državne granice između Azerbejdžana i Armenije. Napad je spriječen uzvratnim mjerama. Kao rezultat borbe, tri vojnika azerbejdžanske vojske ubijena su, a četiri su ranjena, navodi se u saopćenju azerbejdžanskog ministarstva vanjskih poslova.

- Ovaj provokativni čin armenskih oružanih snaga treba posmatrati kao nastavak nedavnih djelovanja i izjava čelnika agresorske države Armenije, zbog čega je došlo do povećanja napetosti u regiji - saopćeno je iz ministarstva.

U saopćenju se navodi da je Armenija svoju agresivnu politiku odrazila na strategiju nacionalne sigurnosti zemlje i „otvoreno pokazuje da ima za cilj da zauzme nove položaje i poveća napetosti u regiji umjesto da ukloni posljedice sukoba i povuče svoje okupacione snage s međunarodno priznate teritorije Azerbejdžana".

- Ova provokacija Armenije dovodi u ozbiljnu sumnju suštinu pregovora posredovanih od strane OSCE-ove Minsk grupe o rješenju sukoba Armenija-Azerbejdžan - navodi se u saopćenju ministarstva.

Azerbejdžan optužuje Armeniju da pokušava uključiti treće zemlje u njihov sukob. Ipak, položaj međunarodne zajednice o agresivnoj politici Armenije prilično je poznat.

- Sve provokacije neprijateljskih snaga biće adekvatno spriječene i ovog puta i svakog drugog puta. Armenija snosi punu odgovornost za ovakve provokativne akcije koje služe da pogoršaju situaciju - zaključuje se u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Cvijanović u radnoj posjeti Republici Azerbejdžan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo