Kultura     | 13.07.2020. 10:15 |

Zbornik uz Rezoluciju o pravima i zaštiti žena

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Zbornik radova "Kojeg je roda sigurnost - 20 godina Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325 "Žene, mir i sigurnost" i njezina provedba u Bosni i Hercegovini" priredili su Amila Ždralović, Saša Gavrić, Mirela Rožajac-Zulčić, a uskoro bi trebao izaći iz štampe.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, kao tijelo odgovorno za međunarodni mir i sigurnost, usvojilo je 31. oktobra 2000. godine Rezoluciju 1325 "Žene, mir i sigurnost". Prva je to Rezolucija Vijeća sigurnosti koja se konkretno bavi utjecajem rata na žene i djevojčice i ženskim doprinosom rješavanju konflikta i održivom miru.

- Zbornik je nastao povodom dvadesete godišnjice od usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325. Kroz radove u ovoj publikaciji, otvorena je šira rasprava o pitanjima roda i sigurnosti u bh. kontekstu. Imajući u vidu poziciju ženskih i rodnih studija koje je determinirana institucionalnim i drugim uslovima, doista otvaranje prostora za ovakve rasprave vidim kao izuzetno dragocjene prilike koja će rodne dimenzije različitih fenomena učiniti vidljivijim u društvenim i humanističkim naukama - kazala je za Fenu Amila Ždralović.

Izdavač je Sarajevski otvoreni centar a rad na ovom zborniku, kroz institucionalnu podršku Sarajevskom otvorenom centru, podržala je Švedska kroz program razvojne saradnje. 

Za zbornik koji bi trebao da izađe za oko dva mjeseca predgovor su napisali ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH i ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquis.

Autori u ovom zborniku su Nerzuk Ćurak, Zorana Antonijević, Saša Gavrić, Adnan Kadribašić, Lejla Balić, Amila Ždralović, Tatjana Žarković, Jelena Gakovi, Selma Ćosić, Marija Lučić-Ćatić, Zoran Duspara, Jasmina Čaušević, Valida Repovac Nikšić, Majda Halilović, Lejla Gačanica...

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Brčkom predstavljen zbornik radova 'Rađanje modernog grada'

Predstavljen Zbornik radova predavača sa 'Seminara folklora Hrvata u BiH'

U Sarajevu predstavljen zbornik radova o položaju trgovačkih radnika u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo