Stranačke aktivnosti     | 12.07.2020. 16:50 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanja Renić: Vlada ZDK odgovorna za višemilionsku prevaru u Hotelu Zenica

Hotel Zenica u vlasništvu Salke Džananovića već 12 godina radi bez potrebnih dozvola. Kantonalni ugostiteljsko-turistički inspektor Fuad Omerčević nedavno ga je zapečatio. Međutim, Ministarstvo Privrede ZDK poništilo je nalaz inspektora Omerčevića rekavši da hotel u Zenici spada u nadležnost FBiH jer ulazi u kategoriju hotela od četiri i pet zvjezdica nad kojima kanton nema nadležnost. Zastupnica NS u Skupštini ZDK Sanja Renić smatra da se ovdje radi o SDA-ovoj političkoj protekciji privrednog kriminala.

„Hotel već 12 godina radi bez dozvole. Ugošćavao je brojne visoke zvanice, uključujući i one iz SDA. Ilustracije radi navest ću da je u njemu odsjedala i Fudbalska reprezentacija BiH. To što nema dozvole Vladi Kantona nije smetalo ni da mu pomogne u vrijeme pandemije pa je izdvojila sredstva da se pretvori u izolatorij. Radi se, prema nalazima inspektora Omerčevića, o milionima utajenog poreza. Dok privrednici, pogotovo u ugostiteljstvu, odustaju od svojih poslova zbog posljedica pandemije, Vlada ZDK se zauzela da pomogne lažnom hotelu. Poništili su nalaze inspektora Omerčevića jer, navodno, on kao kantonalni inspektor ne može nadzirati taj hotel. Za to je nadležno resorno federalno ministarstvo.

Međutim, oni su poništili nalaze na osnovu nadležnosti, ali ne na osnovu činjeničnog stanja. Iz toga je jasna namjera Vlade da zataška slučaj. Umjesto da činjenice proslijede nadležnima, oni su slučaj stavili ad acta.

Postavlja se pitanje kako možemo raspravljati o nedlažnosti nad hotelom koji to očito nije jer nema potrebne dozvole za rad. Kako ga možemo kategorizirati kao hotel od četiri ili pet zvjezdica kad 12 godina radi bez dozvole. Zbog toga krivicu snosi i federalno ministarstvo koje je tom hotelu dodijelilo četiri zvjezdice iako hotel tada nije imao sve potrebne dozvole za rad.

Vlada ZDK poništavanjem inspektorskog nalaza želi zaštititi ovakav način poslovanja, kupiti vrijeme da se stvari u Hotelu dovedu u neki privid zakonitog poslovanja, ali se također želi sakriti činjenica da je Vlada ZDK 12 godina štitila kriminal.

Naša stranka će insistirati i na kantonalnom nivou da se nastavi s rješenjem ovog problema. Ja sam već pitanja u vezi sa slučajem uputila premijeru Vlade ZDK, a Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, podnijela je inicijative koje će stvari u vezi s hotelom pokrenuti s mrtve tačke.“

Pozder je u vezi s hotelom podnijela inicijativu prema Ministarstvu turizma da se utvrdi stvarno stanje kategorizacije hotela; inicijativu prema Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da se utvrdi upravna odgovornost nadležnih ministarstava u Kantonu i Federaciji; te zahtjev FUP-u da se izvrše detaljne istražne radnje u vezi s ovim predmetom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta