Stranačke aktivnosti     | 12.07.2020. 11:29 |

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Čolpa: Uvesti recipročne mjere za putnike iz Hrvatske

Odluka Republike Hrvatske o uvođenju diskriminatornih ograničenja prilikom prelaska granice putnicima iz BiH koji posjeduju jedino bh. pasoš sasvim sigurno nije rezultat mišljenja struke koja je prije nekoliko dana iznijela stav da dvojni pasoši ne štite od virusa, već je eklatantan primjer političke odluke i diplomatskog napada na Bosnu i Hercegovinu, te je nužno da Vijeće ministara BiH ekspresno odgovori na djelovanje iz susjedstva i takvim pristupom pokaže ozbiljnost i snagu države. 

Smatram da Bosna i Hercegovina treba uvesti identična ograničenja za sve putnike koji prelaze granicu sa Hrvatskom, osim putnika koji su u Hrvatsku ušli sa bh. pasošem. Ograničenja u vidu dostavljanja negativnog nalaza PCR testa kao dokaza pri prelasku granice ili 14-to dnevne samoizolacije trebaju se odnositi na sve putnike iz Hrvatske koji nemaju bh. pasoš, kao i na one državljane BiH koji se vraćaju u državu, a prethodno su u Hrvatsku ušli s putovnicu ili nekom drugom putnom ispravom. 

Pored toga, neophodno je da ministrica vanjskih poslova Bisera Turković pozove ambasadora BiH iz Zagreba na konsultacije u Sarajevo, kao i da Bosna i Hercegovina uputi prigovor Europskoj uniji zbog diskriminacije dijela građana BiH, izjavio je predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa 

S poštovanjem,

Građanski savez

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo