Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 15:29 |

Mario Nenadić na komemoraciji predstavljao Kanton Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - U Potočarima kod Srebrenice ukopani su posmrtni ostaci devet žrtava. Ukop i komemoracija upriličeni su u uvjetima zaštite od pandemije, zbog čega je ovo i najtužnija dženaza do sada, jer neke porodice nisu bile u mogućnosti da ukopaju svoje najbliže, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo.

Ove godine, zbog provođenja mjera zaštite od koronavirusa, organizatori su s kantonalnog nivoa pozvali samo premijere svih kantona, tako da je danas Mario Nenadić na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima predstavljao Kanton Sarajevo.

- Srebrenica je bila i ostaje simbol stradanja, nepravde i zločina koji su obilježili jednu epohu u modernoj svjetskoj istoriji. Srebrenica je također i simbol istrajne borbe za istinu i pravdu, borbe za bolju budućnost i stabilniji međunarodnopravni poredak - poručio je premijer Nenadić.

Potcrtao je kako u srcima svih iskrenih Bosanaca i Hercegovca, Srebrenica uvijek izaziva tugu i beskrajno poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama.

- Uime građana Kantona Sarajevo, uime Vlade Kantona i u svoje ime, izražavam najiskrenije saučesće porodicama danas ukopanih devet žrtava, kao i Majkama Srebrenice i porodicama svih stradalih u srebreničkom genocidu, onih koji su ranije nađeni i ukopani, tako i onih za čijim se posmrtnim ostacima još traga - istakao je premijer.

Nakon završetka komemoracije, sve delegacije su položile ljiljane na zajedničko spomen-obilježje i poklonili se ubijenim Srebreničanima te prisustvovali vjerskom programu i dženazi.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici su ukopani: Sead Hasanović, Alija Suljić, Hasan Pezić, Hasib Hasanović, Zuhdija Avdagić, Bajro Salihović, Ibrahim Zukanović, Salko Ibišević i Kemal Musić. Među njima, najmlađi Salko Ibišević ubijen je u 23. godini života, dok je najstariji Hasan Pezić, imao 70. godina.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, s današnjim danom su ukopani posmrtni ostaci 6.652 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Češka Republika namjerava podržati Rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana