Kultura     | 11.07.2020. 08:49 |

Umjetnički program za Srebrenicu 'Sjećanje za 8372'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Javna ustanova MESS u okviru programa Modul Memorije na 25. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, organizuje višesatni umjetnički program pod nazivom "Sjećanje za 8372".

Program "Sjećanje za 8372" će se održati u fabrici akumulatora u Potočarima i prenosit će se live na Youtube i Facebook stranici Festivala MESS, te na stranici Memorijalnog centra Potočari.

U programu između ostalih učestvuju: Sarajevski ratni teatar SARTR, sa performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja”. Performans izvode glumci i glumice Sarajevskog ratnog teatra Selma Alispahić, Adnan Kreso, Jasenko Pašić, Davor Sabo i Maja Salkić. Glumica Dženita Imamović – Omerović i glumac Aldin Omerović će, uz muzičku pratnju Tarika Kamarića na gitari, izvesti “Srebrenički inferno”, pisca Džemaludina Latića. Bosanskohercegovačka čelistkinja Belma Alić će na violončelu izvesti solo kompozitora: J.S. Bacha, A. Schiava, G. Ligeta, te B. Brittena. Dok bude trajao muzički dio programa, na zidu hale bit će prikazana digitalna izložba “Potočarske sjene”, fotografa Velije Hasanbegovića.

 Posljednji dio programa izvest će mladi sarajevski i tuzlanski glumci i glumice Irfan Ribić, Maja Salkić, Harun Ćehović, Hana Zrno, Armin Filipović i Borislav Matović. Oni će u drugom dijelu programa čitati  poeziju  napisanu o Srebrenici, ukupno 30 pjesama.

O Srebrenici stihove su pisali: Faruk Šehić,  Almir Zalihić,  Šejla Šehabović,  Marko Vešović,  Amir Talić, Mile Stojić, Enes Kišević,  Almin Kaplan. Ferida Durakovoć,  Tomislav Marković,  Amela Mustafić i dugi.

Također ovom prilikom će biti dijelovi iz djela „ Razglednica iz groba”, Emira Suljagića, te će biti izvedeni fragmenti iz drama; “Priviđenje iz srebrenog vijeka”, Almira Bašovića, te “Skinuću ti zvijezde u kašiku”, Edina Krehića, saopćeno je iz MESS-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pedstave iz Crne Gore i Australije gostuju u progamu Modula Memorije

Izložbom 'Sarajevo - grad ljubavi i stradanja' Danila Krstanovića otvoreno 29. izdanje Modula Memorije

Izložba fotografija Danila Krstanovića 'Sarajevo – grad ljubavi i stradanja' otvara Modul Memorije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'