Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 14:35 |

Društvo za ugrožene narode - Apel Vijeću za implementaciju mira

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Društvo za ugrožene narode, 25 godina nakon genocida u Srebrenici, apeluje Vijeću za implementaciju mira u BiH (PIC) da podrži visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u nametanju zakona o kažnjavanju onih koji negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid, saopćeno je iz te asocijacije.

- Nalazimo skandaloznim negiranje, tabuiziranje, minimiziranje počinjenih zločina za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, iako je za njih Međunarodni sud za ratne zločine izrekao pravosnažne presude.

Neprihvatljivo je da 25 godina nakon genocida u Srebrenici, zemlje članice UN-a pod čijom zastavom je i počinjen genocid, mirno posmatraju sljedbenike osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji se negiranjem zločina rugaju žrtvama. To teško podnose oni koji su ostali da pamte svoje najdraže, a to su majke, sestre, kćeri i rođaci ubijenih koji još uvijek po masovnim grobnicama tragaju za kostima svojih najmilijih radujući se da će ih, nakon pronalaska bar jedne kosti, moći konačno ukopati po Božijim i ljudskim zakonima.

Zato je nametanje zakona o kažnjavanju genocida ne samo civilizacijska već i moralna obaveza zemalja koje su zadužene za provođenje mira u BiH - istaknule su Fadila Memišević i Belma Zulčić uime Društva za ugrožene narode za BiH. 

Društvo za ugrožene narode je povodom 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici izdalo dokumentaciju pod nazivom "Srebrenica - 25 godina nakon genocida: Djeca i žene ponovo su marginalizirani i traumatizirani".

Materijal sadrži apel djece Srebrenice i Bosne i Hercegovine rođene tokom rata, a upućen generalnom sekretaru UN-a, da konačno bude ozbiljno shvaćena i zaustavljena patnja djece u ratovima širom svijeta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rusija traži zatvaranje OHR-a: To je kočnica na putu demokratskog razvoja BiH

Schmidt: Nekoliko opcija na stolu, uključujući uvjetovanje finansijske podrške (VIDEO)

PIC osudio poteze vladajuće koalicija u RS-u koji podrivaju Daytonski sporazum

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana