Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 12:55 |

Građani BPK Goražde 'Stali za čovječanstvo' i odali počast žrtvama genocida

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. jula (FENA) - Minutom za čovječanstvo građani Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Ideju simbolično nazvanu "Stani za čovječanstvo" zajedno su inicirali Vlada BPK i Muftijstvo goraždansko u namjeri da iz dijela BiH kojem je prijetila sudbina Srebrenice pošalju poruku da se ne zaboravi i da se ovakav zločin nikada i nikome ne ponovi.

Tačno u podne, zaustavljen je saobraćaj na Trgu branilaca grada, a građani su stajanjem na mjestu na kojem su se zatekli odali počast srebreničkim žrtvama.

Istovremeno sa munara svih džamija u BPK Goražde učena je salla za žrtve Srebrenice. Riječ je o vjerskom sadržaju koji je nekada bio dio muslimanske tradicije, i učila se kada neko umre te su na taj način ljudi obavještavani sa munara.

Jutros je iz Goražda krenuo i tradicionalni 8. biciklistički maraton prema Srebrenici, dok će se na dan dženaze u subotu, 11. jula u memorijalnoj šumi "Srebrenica 8372" na lokalitetu Posestre kod Goražda proučiti odlomci iz Kur'ana. Istog dana bit će održan i prvi pohod Planinarskog kluba 'Goražde – Maglić' na dionici Goražde-Posestra u dužini od 11 kilometara.

Dan poslije, u nedjelju 12 jula u organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog na Mostu "Alija Izetbegović" bit će održan tradicionalni performas "Nema te na kahvi".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo