Svijet     | 10.07.2020. 12:15 |

Várhelyi: Evropa je iznevjerila Srebrenicu i zato se stidimo

FENA Lejla Nuhanovic

BRISEL, 10. jula (FENA) - Na današnjoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta održana je komemoracija povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.  

Tim povodom parlamentu se obratio evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi.

- Danas se sjećamo jednog od najmračnijih dana u modernoj evropskoj historiji i jednog od najtragičnijih zločina koji su počinjeni u Evropi od Drugog svjetskog rata. U julu 1995. godine, snage bosanskih Srba su u "sigurnoj zoni" Srebrenice, s namjerom i sistematski ubile 8.372 muškarca i dječaka. Njihova su tijela bačena u masovne grobnice, okrenuta tlu, vezanih ruku - kazao je Várhelyi na početku obraćanja.

Evropski komesar je kazao da Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici i da nije uspjela spriječiti i zaustaviti genocid.

- Evropa je iznevjerila Srebrenicu i zato se stidimo - kazao je Várhelyi tokom obraćanja, dok je na reveru imao cvijet Srebrenice.

Podsjetio je da je Srebrenca i dalje otvorena rana na srcu Evrope i da ih podsjeća na odgovornost koju imaju kako se ne bi dozvolilo da se tako nešto ponovi.

- Pravda mora biti zadovoljena, a svi odgovorni moraju se suočiti s posljedicama svojih postupaka. Nakon 25 godina, važnije je nego ikad okončati nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina - potcrtao je on.

Kazao je da je ono što se dogodilo u Srebrenici priznato kao genocid od dva različita međunarodna suda - Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnog suda pravde 2006. godine.

- Bilo koji pokušaji poricanja i revizionizma su neprihvatljivi. Politički lideri imaju veliku odgovornost u tom pogledu. Moraju odabrati istinu, pravdu i saradnju kako bi prevazišli tragične zaostavštine prošlosti i izgradili svjetliju i prosperitetniju budućnost za sljedeće generacije - rekao je Várhelyi.

Potcrtao je da je na Evropi da nauči lekcije iz Srebrenice. Vrijednosti koje su tako brutalno narušene prije 25 godina - poštivanje ljudskog života i poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti - sada su u središtu angažmana s Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima.

Evropska komisija nastavlja podržavati te vrijednosti u svojim odnosima sa svim zemljama zapadnog Balkana. Provedba odluka i presuda međunarodnih sudova i promovisanje okruženja pogodnog za pomirenje radi prevazilaženja ratnog nasljeđa ključni su elementi za sve zemlje regije za napredak prema pristupanju EU, dodao je on.

- Zločin genocida u Srebrenici mora biti stalni podsjetnik da se ta djela nikada ne smiju ponoviti! Također nas treba podsjetiti da se genocid nije dogodio samo u Srebrenici i da nema razlike u genocidu. Genocid je genocid - zaključio je komesar za proširenje u zaključku svog obraćanja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Várhelyi: BiH je dio europske obitelji

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo