Kultura     | 10.07.2020. 11:45 |

Bezvremenski 'Novac' Roberta Bressona - O trulom sistemu koji je izdao nevine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Pravo Ljudski Film Festival najavio je za večeras projekciju filma 'Novac' francuskog reditelja Roberta Bressona, u sarajevskom kinu 'Vatrogasac'.

Film 'Novac' zasnovan je na priči Lava Tolstoja 'Lažna novčanica', ali vječita tema kojom se bavi uradak iz 1983. godine je bliža našoj stvarnosti danas no ikad ranije.

Film je to u kojem jedna krivotvorena novčanica metaforički predstavlja zlo materijalizma i konzumerizma. Kako to kaže kurator programa Pravo Ljudski Diogo Pereira novac "kruži među korumpiranima poput virusa", tvoreći lanac reakcija koji nevinog čovjeka odvode u kriminal, progovarajući o korumpiranom sistemu koji je izdao nevine.

- Neoliberalni kapitalizam u kojem živimo je truo i neodrživ. Bresson majstorski predstavlja ključne probleme našeg društva. Ljude koji moraju pristati na stanje neprekidne zaduženosti, bilo da žele kupiti kuću ili platiti za obrazovanje svoje djece. Ideja da se čovječanstvo mora utapati u dugovima, da bi ekonomija funkcionirala, je nepodnošljiva. Upravo dug stvara kolosalnu nejednakost među ljudima - ističe Pereira, u video obraćanju kojim najavljuje tu otvorenu projekciju Pravo Ljudski Film Festivala.

'Novac' je posljednji film Roberta Bressona, jednog od najvećih filmskih umjetnika dvadesetog stoljeća, autora koji je njegovao sasvim poseban, prepoznatljiv stil, radeći sa glumcima-amaterima te tvoreći osobit spoj zvuka i slike. Nagrađen je priznanjem za najbolju režiju na Filmskom festivalu u Cannesu (priznanje je podijelio sa Nostalgijom Andreja Tarkovskog) te nagradom Nacionalnog društva filmskih kritičara za najboljeg režisera.

- 'Novac' je, po riječima Pereire, bezvremenski. Naročito danas, kad se njegove poruke doimaju jasnijim no ikad prije - navodi se.

Organizator naglašava da će na otvorenoj projekciji filma 'Novac' biti poduzete mjere predostrožnosti, u skladu s epidemiološkom situacijom i po preporukama struke. Projekciji će prisustvovati najviše 100 ljudi, na distanci od 1,5 m. Gostima tog događaja poklonit će zaštitne maske.

Projekciju filma 'Novac' podržali su Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona te Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo. 

Projekcija filma bit će upriličena s početkom u 21 sat. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Otvaranje 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala 17. septembra u kinu Meeting Point

Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo