Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 18:10 |

Učesnici Omladinskog kampa suočavaju se s prošlošću radi bolje budućnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Dvadesetpetero mladih iz 12 lokalnih zajednica BiH učestvuje u Omladinskom kampu Srebrenica tokom kojeg će govoriti o sprečavanju genocida i tranzicionoj pravdi kako bi se suočili s prošlošću radi bolje budućnosti. 

- Pomirenje među različitim etničkim ili religijskim grupama ne znači zaborav. Upravo suprotno. Pomirenje zahtijeva, u suštini, da se pitanje prošlosti otvori i da se procesi suočavanja sa prošlošću okrenu ka pozitivnom smjeru - rekla je profesorica i istraživačica u oblasti socijalne psihologije na Univerzitetu u Štokholmu Sabina Čehajić-Clancy.

Predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić smatra da je Omladinski kamp mjesto gdje mladi iz različitih djelova BiH zajedno uče, dijele nova iskustva i sjećanje potrebno za izgradnju stvarnog i održivog mira.

- Prva ja, koja sam rođena 1991. godine, ništa nisam učila u okviru svog formalnog obrazovanja o Srebrenici - kazala je učesnica iz Kaknja Azra Berbić dodajući kako smatra da je ovo prilika da se uči ne samo o genocidu u Srebrenici, nego i o načinima i procesima koji vode ka genocidu, kako bismo zajedno radili na prevenciji ovakvih i sličnih zločina u budućnosti.

Kamp uključuje niz predavanja i radionica sa ciljem predstavljanja inovativnih pristupa i tehnika, te najboljih praksi za rad na pitanjima prevencije genocida i postkonfliktnih tranzicija.

Trajat će do 12. jula, saopćili su organizatori Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'