Svijet     | 09.07.2020. 15:50 |

Australija suspendovala sporazum o izručenju s Hong Kongom, mijenja vizni režim

FENA Internet

SYDNEY, 9. jula  (FENA) - Australija je saopćila u četvrtak da je suspendirala svoj sporazum s Hong Kongom o izručenju, u reakciji na novi sigurnosni zakon uveden u tom gradu, i objavila je mjere na privlačenju kompanija iz azijskog finansijskog središta, izazivajući oštu reakciju Pekinga.

Premijer Scott Morrison izjavio je da zakon uveden prošle sedmice u Hong Kongu predstavlja temeljnu promjenu okolnosti i da će Australija suspendirati sporazum o izručenju.

- Bit će građana Hong Konga koji bi mogli tražiti da se presele drugdje, da započnu novi život u novim mjestima, da koriste svoje vještine, svoje poslovne sposobnosti – izjavio je Morrison, najavljujući promjene u viznom režimu, prenosi Reuters.

Morrison je kazao da honkonški studenti, diplomci i radnici u Australiji s privremenim vizama imaju priliku da ostanu i rade dodatnih pet godina i da se prijave za trajni boravak nakon isteka tog vremena.

Buduće studentske vize također će biti na pet godina, iako je Morrison kazao da vlasti „ne očekuju veliki broj aplikanata u skorije vrijeme“.

Obraćajući se novinarima u Pekingu, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian kazao je da bi Morrisonova vlada trebala promijeniti kurs i prestati da se upliće u kineska unutrašnja pitanja, upozoravajući da Kina, najveći kupac australskih izvoznih proizvoda, zadržava pravo na osvetničku akciju.

Međusobna trgovina dvije zemlje vrijedila je 235 milijardi australskih dolara u prošloj godini. Kineska ambasada u Canberri ranije je upozorila da, „ukoliko Australija ne prekine s uplitanjem, to će predstavljati ništa drugo nego bacanje stijene na vlastito stopalo“.

U Australiji boravi 10.000 honkonških građana sa studentskim vizama ili privremenim radnim vizama. Aplikanti iz Hong Konga imat će prioritet na osnovu australskog Globalnog talent programa i poslovnog viznog programa.

Australija je ponudila azil za oko 42.000 kineskih studenata koji su bili u Australiji u vrijeme nasilnog slamanja prodemokratskih protesta na trgu Tiananmen u 1989., podsjeća britanska novinska agencija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana