Svijet     | 09.07.2020. 11:19 |

Al Thani u UN-u: Pružiti snažniju podršku legitimnoj Vladi Libije

FENA Internet

DOHA, 9. Jula (FENA) - Katarski ministar vanjskih poslova Mohamed Al Abdurrahman Al Thani izjavio je da je jedino rješenje libijske krize podrška legitimnoj libijskoj vladi.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Katara navodi se da je ministar Al Thani prisustvovao sjednici o Libiji održanoj putem videokonferencije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Al Thani je u obraćanju ponovio da je potrebno pružiti snažniju podršku legitimnoj Vladi Libije.

"Postalo je jasno da je jedino rješenje libijske krize podržati legitimnu Vladu i primijeniti rezultate Sporazuma iz Suheyrata, rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i rezultate Berlinske konferencije", kazao je Al Thani.

Podsjetio je da je Vijeće sigurnosti UN-a ranije prihvatilo Sporazum iz Suheyrata kojim je Vlada nacionalnog jedinstva Libije priznata kao jedino legitimno izvršno tijelo u toj zemlji.

"Neke države su u početku podržavale taj sporazum, ali potom su ga prekršile, pružajući podršku opozicionim grupama protiv Vlade", rekao je Al Thani.

Sporazum u Suheyratu postignut je 2015. godine pod okriljem UN-a, a rezolucijom je njegov sadržaj odobrilo i Vijeće sigurnosti UN-a. Sporazumom je formirana Vlada nacionalnog jedinstva Libije koja je dobila mandat vođenja političke tranzicije i organiziranja dijaloga između paralelnih parlamenata u Tripoliju i Tobruku.

Libiju je nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine razorio građanski rat. Nova vlada te zemlje osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom kao legitimnu vlast, dok se Tripoli bori protiv Haftarovih militanata. Vlada je u martu ove godine pokrenula operaciju “Mirna oluja“ protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući zračnu bazu al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Muftija zagrebački ef. Hasanović: Divno je imati braću i prijatelje poput Katara i emira Al-Thanija

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom