Regija     | 08.07.2020. 15:46 |

Slovenija: Janša s Orbanom i Vučićem raspravljao o vraćanju europskog identiteta

FENA Internet

LJUBLJANA, 8. srpnja (FENA) - Slovenski premijer Janez Janša sudjelovao je u srijedu, zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na web-konferenciji o europskim izazovima i traženju zajedničkog europskog identiteta.

 "S izazovima koji stoje pred nama možemo se suočiti ako se vratimo svojim izvornim vrijednostima i svom identitetu. Moramo se boriti za naše ljude, Europljane, naše nasljeđe i narode, našu slobodu, naš način života i našu budućnost", kazao je Janša na on-line konferenciji koju je organizirala zaklada " Građanska Mađarska", a vodi ju član Fidesza i bivši Orbanov ministar za ljudske resurse Zoltan Balog.

U svom prilogu na konferenciji, Janša se među ostalim zauzeo za širenje EU-a na zapadni Balkan, te upozorio na neizvjesnosti koje donosi koronakriza i drugi izazovi pred kojima stoji EU.

Slovenski premijer, kojega s mađarskim premijerom Orbanom povezuju prijateljske i bliske političke veze, naveo je kako u ideološkom smislu za Europu i njen identitet najveću prijetnju predstavlja "kulturni marksizam".


"U Komunističkom manifestu piše da je za stvaranje novog svijeta potrebno da nestane narod, privatno vlasništvo i školstvo, te da nestane religija. To se upravo sada i događa preko masovnih medija, kulturne industrije i nekih političkih stranaka", kazao je u raspravi Janša, kako ga citiraju slovenski mediji.

 U materijalu koji je kao pripremu za trilateralni sastanak napisao Balog, navodi se među ostalim da je u Europskoj uniji, umjesto pravnih i formalnih tehničkih pitanja koja su sada u središtu, potrebno pokrenuti otvorenu rasporavu o izazovima koji stoje pred Europskom unijom, a koji se sada "ignoriraju".

"Potrebna je otvorena i iskrena rasprava o našim temeljnim vrijednostima, a ne bježanje od pitanja koja su nepopularna u mainstream medijima s dominacijom ljevice", navodi Balog.

Kako navodi Balog, zemlje koje su za takvu otvorenu raspravu žele "jaku i kompetitivnu Europu koja je dom različitih naroda" te Europu kao zajednicu temeljenu na "judeo-kršćanskim" i kršćanskodemokratskim vrijednostima i tradicijama, a ne federalističku Europu ("Ever Closing EU"), koja će zanemariti identitete i povijesnu baštinu pojedinih naroda.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo